Pază întărită, vigilență și emoții. Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad se pregătește pentru vernisarea celei mai importante expoziții din istoria sa. Duminică, 24 ianuarie, de la ora 11.30, publicul bârlădean va avea rara ocazie de a se întâlni cu arta renascentistă. Pe simezele sălii de expoziții a sediului central al muzeului vor fi prezente 111 lucrări de grafică, autentice și replici, ale lui Albrecht Dürer, unul dintre cei mai mari artiști ai Renașterii, cotat la același nivel cu Leonardo da Vinci.
„Expoziția de grafică Albrecht Dürer, care va poposi la Bârlad în perioada 24 ianuarie – 24 martie, este un omagiu adus renascentistului german Dürer, cel mai mare artist al Europei de nord, întocmai cum a fost da Vinci pentru Europa sudică. Expoziția itinerantă prezentată la Cluj, Sibiu și Iași va poposi duminică la Muzeul «Vasile Pârvan», de unde va pleca apoi la Sighișoara. Este o expoziție cu lucrări din colecții private ale Societății Europa Art din Luxemburg, reprezentată de Thomas Emerling. Colecționarii acestei societăți de prestigiu se află în posesia unor lucrări autentice semnate Chagall, Rembrandt sau Dali. În fiecare an organizează 30 de expoziții în lume și pun în circulație 6.000 de capodopere. Duminică vor fi prezenți la Bârlad cu lucrări de secol XVI semnate Dürer dar și cu replici excelente de secol XVIII semnate Charles Durand”, ne-a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Albrecht Dürer a fost considerat cel mai mare grafician al lumii, fiind influențat de graficieni italieni. Acesta a ridicat grafica la nivel de domeniu artistic de sine stătător, până la el grafica nefiind altceva decât o etapă în realizarea unei picturi. Pictor, desenator, grafician, critic de artă și chiar matematician, Dürer rămâne cel mai copiat grafician din lume. Cele mai multe lucrări din expoziția ce va fi lansată duminică sunt replici, dar sunt și lucrări autentice vechi de 500 de ani semnate de artist.
Prezentarea expoziției va fi făcută de prof. univ. dr. Petre Bejan de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Expoziția, excepțională prin valoarea artistică dar și prin vechimea lucrărilor, impune perceperea uni tarif atât la vernisare cât și la vizionarea ei de după lansare. Pentru adulți, prețul unui bilet este de 12 lei, iar pentru copii, elevi, studenți și pensionari, de 8 lei.
Dacă expoziția va fi vizionată de mulți iubitori de artă și vor fi realizate încasări mulțumitoare, în vară este posibilă vernisarea la Bârlad a unei expoziții cu lucrări la fel de valoroase, semnate Dali. (Mihaela NICULESCU)