de Răzvan CĂLIN
Un caz a fost depistat la Școala nr. 3 Vaslui, iar celălalt la Școala ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. DSP Vaslui atrage atenția că nu se poate vorbi de focare de boală, ci sunt doar niște cazuri singulare.
Apariția unor cazuri de scarlatină la două instituții de învățământ din județul nostru a pus în alertă autoritățile sanitare vasluiene. Unul din cele două cazuri a fost înregistrat la Școala nr. 3 din Vaslui, iar celălalt la Școala gimnazială ”Episcop Iacov Antonovici” (fosta Școală generală nr. 8) din Bârlad. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a dispus luarea unui prim set de măsuri. În același timp, specialiștii direcției atrag atenția că nu se poate vorbi despre apariția unor focare de scarlatină, ci sunt doar două cazuri izolate.
”Avem de a face cu câte un singur caz la cele două școli din Vaslui și, respectiv, Bârlad. Nu mai avem nici un alt caz confirmat, iar confirmarea se face numai în urma analizelor de laborator. Prin urmare, nu este nici un focar de boală și nu are rost să îngrijorăm populația. Ceea ce recomandăm noi populației, mai ales părinților, este ca la primele semne de boală ale copiilor să-i ducă fie la medicul de familie, fie la medicul specialist. În această perioadă din an sunt tot felul de boli, care, până la un anumit punct, au o simptomatologie similară cu a scarlatinei. De aceea este imperios necesar avizul medicului în asemenea situații”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
În ambele instituții de învățământ au fost luate măsuri speciale de dezinfecție a sălilor de curs. De asemenea, înainte de intrarea la ore se efectueaz triajul epidemiologic pentru depistarea din timp a tuturor cazurilor suspecte.
”Singurul caz confirmat de la școala noastră este al unui copil care este înscris la o clasa Step by Step. Din câte se pare, el a contactat boala în timpul vacanței. Oricum, copilul este izolat, adică urmează un tratament acasă, astfel încât să evităm îmbolnăvirea celorlalți 35 de copii din clasă sau pe restul elevilor din școală. Am luat imediată măsuri de dezinfectare totală, iar seara, în fiecare zi, se face curățenie și dezinfecție”, ne-a declarat Georgel Bradu, directorul Școlii ”Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.
În același timp, DSP a recomandat ca de la ceilalți elevi, colegi cu cei doi copii bolnavi, să fie prelevate probe pentru exudatul faringian, mai ales în cazul celor care au luat contact cu cei ”virusați”. Până în momentul de față, analizele de laborator nu au mai confirmat existența unor alte cazuri de copii bolnavi de scarlatină. Conform uzanțelor, se poate declara focar de scarlatină doar în situația în care se înregistrează minim trei cazuri într-o singură colectivitate.
Au mai existat suspiciuni și la Grădinița nr. 15 din Vaslui, însă analizele prelevate de la cei doi copii bănuiți a fi contactat această boală nu au confirmat așa ceva.
Scarlatina este o boala infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai frecvent la copiii cu vârsta de sub 10 ani și cauzată de streptococul beta-hemolitic de tip A. Boala debutează bursc, cu febră mare, după o perioadă de incubație de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubație, nu este prezent nici un simptom. După perioada de incubație apar cefaleele frontale (dureri de cap), dureri de gât, inflamarea amigdalelor, febra mare (care depășește 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stări de vomă și dureri abdominale. Dacă copilul acuză oricare dintre aceste simptome, are probleme de inghițire și este agitat, chiar dacă nu a apărut erupția cutanată, trebuie să consultați un medic întrucât este suspect de scarlatină.
Erupția cutanată arată, inițial, ca arsurile solare, apoi apar și niște mici umflaturi care dau senzație de mâncărime. Primele zone afectate de această iritație sunt fața și gâtul, singura zonă “liberă” rămânând gura. Apoi se împraștie pe piept și spate, pentru ca mai târziu să cuprindă tot corpul. De asemenea, pe limbă se va forma o crustă de culoare albă, amigdalele vor crește în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toata perioada erupției.