Est News

Metode românești – Să împușcăm vulpile ca să vedem dacă sunt vaccinate antirabic!

de Răzvan CĂLIN

Probele prelevate de la fiecare exemplar împușcat vor fi analizate pentru a se vedea ce succes a avut campania de vaccinare antirabică din toamna anului trecut.

Până la sfârșitul lunii în curs, 200 dintre vulpile care își fac veacul prin județul nostru vor trebui împușcate. Nu e vorba că s-ar fi înmulțit în exces, iar acum trebuie ”rărite”. Motivația pentru această campanie ”sângeroasă” împotriva vulpilor este una cât se poate de științifică: specialiștii veterinari trebuie să vadă dacă o altă campanie, cea de vaccinare antirabică, a avut succesul scontat. Până în prezent au fost ”executate” peste 150 de vulpi, urmând ca până la sfârșitul lunii în curs să se atingă ”targetul” propus de 200 de bucăți.

”Prin programul strategic național, pentru județul nostru s-a recomandat să adunăm 200 de vulpi. Adică vânătorii sunt obligați să le împuște și să ni le aducă nouă. Noi vom preleva probe care vor fi analizate. Trebuie spus că vaccinul pe care l-am folosit produce în corpul vulpii un anticorp ce conține un marker special. Or, prin analizele de laborator specifice se va vedea clar dacă vulpile împușcate au fost inoculate cu acest anticorp ce are markerul respectiv. În acest fel se va vedea exact care este eficiența campaniei de vaccinare antirabică”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui.

Oricum, medicii veterinari garantează succesul campaniei de vaccinare antirabică a vulpilor (derulată în ultima parte a anului trecut) pentru că în ultimi patru ani nu s-a mai înregistrat nici un caz de acest gen. Imunizarea vulpilor contra rabiei a fost făcută atât cu mijloace aeriene (prin aruncare momelilor vaccinale din avion), dar și manual, prin amplasarea momelilor ”împănate” cu doze vaccin direct în habitatul acestor animale. În trecutul nu foarte îndepărtat, țara noastră se numără printre ”fruntașele” Europei la acest capitol, iar județul Vaslui se afla în vârful topului zonelor din țară cu o incidență rabigenă extrem de ridicată. Însă, campaniile de vaccinare derulate în ultimii ani au făcut ca incidența acestei maladii să scadă foarte mult, atât în mediul silvatic, cât și în rândul animalelor domestice vizate de virusul rabiei.

 

Exit mobile version