de Marian Mocanu
Din acest an, asociațiile crescătorilor de animale nu vor mai putea accesa subvenții agricole în cazul în care pășunile și pajiștile nu au studii pedologice privind amenajamentele pastorale la zi. De întocmirea acestor studii ar trebui să se ocupe primăriile, însă până acum, doar 12 au încheiat contracte în acest sens cu Oficiul Județean de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Vaslui. Comuna Epureni a făcut un astfel de studiu, dar cu o firmă neacreditată, astfel că va trebui să refacă documentația.
Conform noilor directive europene, începând cu 2016 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, condiție obligatorie de acordare a subvențiilor pentru pășunat. Amenajamentul pastoral, reintrodus după mai bine de două decenii, este o lucrare cu caracter complex care are ca scop reglementarea procesului de producție a pajiștilor permanente, după care se conduce întreaga activitate pastorală. Studiul cuprinde prezentarea aspectelor care interesează economia pastorală și prezintă posibilitățile de ameliorare a pajiștilor.
Aceste studii pot fi efectuate, conform legii, de Oficiul Județean de Studii Pedologice și Agrochimice, institute de cercetare sau stațiuni agricole, ori de firme care au contract de colaborare cu acestea și sunt acreditate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Amenajamentul pastoral are un caracter complex și o perioadă însemnată de implementare -10 ani. Scopul final constă în diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiștilor permanente printr-un mod rațional de gospodărire a fondului pastoral național, premisă sigură practicării unei agriculturi durabile, în special în zona de deal și montană, unde pajiștile au ponderea cea mai importantă. Pe parcursul anului 2015, OSPA Vaslui a finalizat studiile privitoare la amenajamentele pastorale ale comunelor Cozmești și Pochidia. A fost finalizată faza de teren pentru comunele Bogdănești, Codăești, Hoceni și pentru municipiul Vaslui.
De asemenea, instituția are încheiate contracte și cu comunele Dimitrie Cantemir, Negrești, Coroiești, Rebricea și Vinderei.Practic doar 11 unități administrativ teritoriale au început demersurile pentru obținerea amenajamentelor pastorale. Asta în condițiile în care, peste două luni Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură va începe campania de depunere a cererilor unice de subvenții în agricultură.
Situația este îngrijorătoare, asociațiile crescătorilor de animale înființate la nivel local ar trebui să ceară primăriilor să facă aceste amenajamente pastorale, în caz contrar nu vor mai beneficia de subvenții pentru terenul luat în arendă sau concesiune, dar nici pentru cel avut în proprietate.
O situație inedită este la Epureni, acolo unde primăria a încheiat un contract pentru efectuarea amenajamentului pastoral cu o firmă neacreditată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Din păcate pentru comuna Epureni, documentația făcută, care a costat ceva bani, nu este acceptată. Va trebui să o refacă. Noi am trimis adrese la fiecare primărie, în care le-am explicat clar ce au de făcut. Documentațiile făcute de alte firme particulare nici măcar nu se pot înregistra la Direcția pentru Agricultură a Județului, astfel că sunt pur și simplu nule, inclusiv pentru solicitarea subvențiilor!”, a explicat Marius Ionel Popovici, directorul OJSPA Vaslui.