Ieri, 24 ianuarie, s-au împlinit 157 de ani de la Unirea cea Mică, unirea Moldovei cu Țara Românească sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Vineri, copiii de la Grădinița nr. 2 din Bârlad au jucat Hora Unirii după ce, la grupă, li s-a explicat pe înțelesul lor care este semnificația acestui eveniment important.
Îmbrăcați în costume naționale, fetițe și băieți s-au prins de mână și, mai stângaci sau emotivi, au cântat și dansat Hora Unirii.
„Este un eveniment pe care-l evocăm în fiecare an și ne bucurăm când prichindeii noștri își însușesc cunoștințele despre istoria neamului, știu ce este Unirea Mică, cine a fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe care l-au văzut în poze, și că sunt mândri când știu că domnitorul s-a născut la Bârlad”, ne-a declarat Cristina Tătaru, educatoare la Grădinița nr. 2 din Bârlad.
Copiii au demonstrat că știu versurile lui Vasile Alecsandri din poezia „Hora Unirii”, dar și linia melodică a piesei compuse de Alexandru Flechtenmacher. La fel ca preșcolarii de la Grădinița nr. 2 și ceilalți copii din grădinițele bârlădene au marcat evenimentul împreună cu educatoarele lor.
Cunoașterea Istoriei Românilor trebuie să înceapă încă de la grădiniță și trebuie susținută pe parcursul gimnaziului și a liceului. Uneori, copiii de grădiniță au mai multe cunoștințe despre semnificația zilei de 24 Ianuarie și chiar cunosc versurile din Hora Unirii, făcându-i de rușine chiar pe unii adulți. (Mihaela NICULESCU)