Cu alura-i inconfundabilă, Gioconda (Mona Lisa) ne privește, cum numai ea o poate face, din panourile publicitare aflate la intrarea în municipiul Bârlad și ne invită s-o vedem de aproape la Muzeul „Vasile Pârvan”.
„Lucrarea maestrului Corneliu Baba provine din colecția filantropului bârlădean dr. Constantin Teodorescu, pe care a donat-o cu câteva zeci de ani în urmă muzeului bârlădean”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.
Lucrarea a fost achiziționată de dr. Teodorescu direct din atelierul maestrului Baba, din București. Artistul i-a făcut doctorului Teodorescu, cu care se înțelegea foarte bine, chiar un portret.
Așa cum despre adevăratul model al lui Da Vinci nu se știe exact dacă a fost bărbat, femeie, sau dacă este vorba despre un autoportret, nici despre sursa de inspirație a lui Baba nu se știu prea multe. Unii cred că soția sau fiica au fost modelele care l-au inspirat, alții presupun că ar fi vorba despre Elena Ceaușescu, deși Baba a fost un pictor care nu a răspuns comenzilor dictatoriale din acea vreme. Cert este că Muzeul „Vasile Pârvan” se află în posesia unui tablou intitulat „Gioconda”, din alte câteva cu același nume pe care le-a pictat Corneliu Baba, în unele surprinzând și poziția mânilor. (Mihaela NICULESCU)