Infecțiile intraspitalicești au fost în creștere cu 25% în ultimul an la nivelul spitalelor din județ, ajungând la 118 cazuri în 2015, cele mai multe contaminări ale pacienților cu bacterii din unitățile sanitare pe timpul internării fiind la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Contractarea de către pacienții aflați pe patul de spital a unei infecții este un fenomen care ia amploare la nivelul județului. Cel puțin așa arată raportările făcute de spitale către Direcția de Sănătate Publică Vaslui, potrivit cărora infecțiile nosocomiale sunt în creștere cu 25% în ultimul an. Concret, în anul 2015 au fost consemnate un număr de 118 cazuri de infecții intraspitalicești, față de 94 de bolnavi luați în evidență în anul anterior.
Cele mai multe cazuri, ca și în anii din urmă, au fost la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui, unitate care a raportat 90 de infecții nosocomiale, mai mult decât dublu față de 2014. În schimb, la Spitalul de Urgență Bârlad s-a constatat o înjumătățire a celor care au luat o bacterie pe timpul internării, respectiv 27 de îmbolnăviri, față de 55 în anul anterior. Spitalul Huși s-a menținut constant la raportări, adică atât în 2014, cât și în 2015 a fost consemnată câte o singură infecție intraspitalicească. În ceea ce privește Spitalul Murgeni, aici totul este ca la carte, având în vedere că, cel puțin teoretic, nu a existat într-un an întreg vreo îmbolnăvire a pacienților pe perioada cât au stat internați.
„Cele mai multe infecții nosocomiale au fost înregistrate în secțiile de chirurgie, pediatrie și neurologie. Ca și cauze, sunt infecții ale aparatului digestiv și urinar sau ale plăgilor chirurgicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.
Potrivit acesteia, la nivelul județului nu s-a raportat, în 2015, niciun focar de infecție intraspitalicească. (Ionuț PREDA)