Est News

Ce impozit agricol vor plăti producătorii vasluieni în acest an?

de Marian MOCANU

Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a finalizat propunerile pentru normele de venit din sectorul vegetal și zootehnic pentru anul 2016. După ce vor fi aprobate prin hotărâre de Consiliul Județean, pe baza acestora se va stabili impozitul agricol ce urmează a fi plătit de fermierii vasluieni. Sunt scutiți de plata impozitului agricol fermierii care au în folosință mai puțin de două hectare de teren cultivate cu cereale, oleaginoase, cartofi sau sfeclă de zahăr, ori un hectar de livadă sau vie.

Impozitul anual pe venitul agricol se stabilește pe baza normelor de venit și se calculează ca 16% din valoarea acestora și nu pe venitul obținut efectiv. Normele de venit se calculează în fiecare an, în urma unor consultări cu reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniile zootehnic și apicol, precum și producători din sectoarele vegetal, pomicol, viticol și legumicol, organizați în exploatații agricole comerciale. Nu în ultimul rând, cuantumul acestor norme de venit țin cont și de producțiile înregistrate în anul anterior și de prețul de piață a produselor agricole. În urma consultărilor, Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui a propus normele de venit pentru anul 2016, pentru contribuabilii, persoane care obțin individual sau într-o formă de asociere venituri din activități agricole. Propunerile au fost înaintate Consiliului Județean Vaslui, care, la proxima ședință, va promova o hotărâre. Ulterior, pe baza acestei hotărâri a Consiliului Județean Vaslui, se vor calcula impozitele datorate de producătorii agricoli care-și desfășoară activitatea pe raza județului, impozite ce se plătesc la agențiile fiscale ale Finanțelor Publice.

„Față de anul trecut, normele de venit aferente anului 2016 sunt ceva mai mici, din cauza rezultatelor obținute în agricultură într-un an foarte greu, marcat de secetă. Dealtfel, normele de venit se calculează ținând cont de diferența dintre costurile și veniturile obținute în agricultură pe ultimii trei ani”, ne-a declarat inginerul Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

Conform propunerii DAJ, normele de venit aferente anului 2016 în sectorul vegetal sunt de 185 lei/ha, în cazul celor care au cultivat cereale, 210 lei/ha pentru oleaginoase (floarea soarelui, rapiță, soia, etc), 383 lei/ha la sfeclă de zahăr, și 736 lei/ha pentru culturile de tutun. În cazul altor culturi, normele de venit agricol sunt substanțial mai mari, deși nu la nivelul celor de anul trecut. Este cazul culturii cartofilor, unde normele de venit sunt de 2.262 lei/ha, legumelor – 2.427lei/ha, leguminoaselor pentru boabe (fasole, mazăre) – 1.964 lei/ha, a pomilor pe rod – 2.500 lei/ha sau viilor – 1.333 lei/ha. Cea mai mare normă de venit, 4.130 lei/ha a fost calculată pentru cultivatorii de flori și plante ornamentale.

În sectorul zootehnic, normele de venit stabilite pentru anul 2016 sunt de 113,8 lei/cap de animal pentru crescătorii de vaci și bivolițe, 10,7 lei/cap de animal pentru oi și capre, 21,56 lei/cap de animal pentru porci, 34,82 lei/familie de albine și de 1,62 lei pentru păsările de curte. Aceste norme de venit sunt valabile atât pentru producătorii individuali, cât și pentru exploatațiile cu personalitate juridică ori asociații de producători. În funcție de suprafața avută în folosință, ori de numărul de animale crescute, producătorii individuali sunt scutiți de la plata unei părți de impozit agricol. Este vorba de fermierii care au în folosință mai puțin de două hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase, cartofi sau sfeclă, mai puțin de un hectar de teren cultivat cu tutun, pomi fructiferi sau viță de vie, 1,5 ha, în cazul leguminoaselor pentru boabe, 0,5 ha cultivate cu legume în câmp sau 0,3 ha pentru cultivatorii de flori sau plante ornamentale. În cazul crescătorilor de animale, sunt scutiți de la plata impozitului agricol pentru deținătorii de mai puțin de două vaci, sau 50 de oi, ori 25 capre, 6 porci, 100 păsări ori 75 familii de albine.

Impozitul agricol se plătește după ce se încasează banii din producție, în două tranșe: 50% până la data de 25 octombrie și 50% până la data de 15 decembrie. Pentru întârzieri se plătesc penalizări. În plus, pe lângă cota impozit de 16% trebuie achitată și contribuția la asigurările publice de sănătate (CASS), de 5,5% din venitul estimat conform acelorași norme de venit agricol.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version