de Marian MOCANU
Închiderea secției de oncologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui pune pe drumuri zeci de bolnavi de cancer, nevoiți să bată drumul la Iași pentru chimioterapie sau alte tratamente. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, serbată ieri, i-a găsit pe bolnavii de cancer vasluieni la coadă la „Microbuzul Speranței”, care să-i transporte la Institutul Oncologic din Iași. Conducerea spitalului face eforturi să aducă la Vaslui medici specialiști. Deocamdată, fără succes.
Plecarea doctoriței Pârâu, singurul medic specialist oncolog a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, a dus la închiderea secției de Oncologie a celei mai mari unități spitalicești. Pentru a veni în ajutorul celor 36 de bolnavi de cancer depind de tratamentul cu citostatice, conducerea spitalului, împreună cu cea a Consiliului Județean, a găsit o soluție temporară, de transportare a acestor bolnavi la Institutul Oncologic din Iași. Chiar și așa, bolnavii de cancer au mult de suferit, dat fiind că tratamentele, în special chimioterapia este foarte dureroasă. În mod normal, după chimioterapie, bolnavii sunt foarte slăbiți și ar trebui să rămână internați câteva zile, pentru a se reface. Din păcate, vasluienii sunt nevoiți să revină acasă după tratament, ceea ce poate afecta atât terapia, cât și organismul lor, slăbit în urma luptei cu cancerul. Un astfel de transport a fost programat ieri, chiar când, în toată lumea, se serba Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.
În timp ce politicienii se întreceau în declarații pe această temă, bolnavii de cancer din jurul municipiului Vaslui stăteau în frig la coadă pentru a fi siguri că prind un loc în „Microbuzul Speranței”, pentru a beneficia de tratamentul absolut necesar în lupta cu boala. Conducerea spitalului încearcă remedierea cât mai urgentă a situației și face eforturi să aducă la Vaslui medici specialiști. Din păcate, chiar dacă Spitalul Județean de Urgență Vaslui, proaspăt renovat și utilat cu echipamente de ultimă generație, oferă condiții de lucru superioare multor spitale de top din țară, nu se găsesc medici care să dorească să profeseze „în provincie”.
„Am făcut demersuri la toate forurile posibile pentru a găsi o soluție, de angajare a unui medic oncolog la spital. Ministerul ne-a răspuns că se caută soluții, iar de la celelalte instituții nu am primit niciun răspuns. Bolnavii de cancer se află într-o situație delicată, dar, uneori, cum este și cazul de față, nu depinde de noi, cei care conducem spitalul”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Pentru a suplini lipsa medicilor, managerul Ana Rinder a fost zilele trecute în Republica Moldova, unde a contactat medici oncologi de la Institutul Republican. Chiar dacă, se pare, unii dintre ei ar fi de acord să vină pentru a profesa la Vaslui, acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Asta din cauza birocrației, medicii moldoveni, chiar dacă au multă experiență, trebuie să-și echivaleze studiile și să primească recunoașterea acestora de la Ministerul Sănătății, procedură care durează mult timp. Actualmente, la SJU Vaslui mai profesează un medic specialist cu jumătate de normă și doi doi medici rezidenți. Asta în condițiile în care ar fi nevoie de patru medici specialiști, pentru a deservi cei 3.000 de bolnavi de cancer arondați spitalului vasluian.
La concursul organizat la începutul acestui an nu s-a înscris nici un medic oncolog! Conform statisticilor Direcției de sănătate publică, în județul Vaslui, la sfârșitul anului 2015, erau în evidență 7.518 bolnavi, din care 3.766 femei și 3.572 bărbați cu diferite forme de cancer, față de 7.281 cazuri înregistrate la sfârșitul anului 2014, ceea ce reprezintă o creștere de 3,25% față de anul anterior. În cursul anului trecut au fost luate în evidență 1.114 cazuri noi, incidența cea mai mare a cazurilor fiind în rândul bolnavilor cu neoplasm bronhopulmonar, 135. Au mai fost depistate 135 cazuri de cancer la stomac, la sân (78), de col uterin (54), de prostată (65), de piele (33), colorectal (101), de ficat (81), de pancreas (54) și de vezică biliară (33).