Est News

Chinezii au cumpărat Zeta Petroleum Romania și capătă acces la petrolul și gazele românești

Englezii de la Zeta au cedat operațiunile petroliere din România chinezilor de la Golden Meditech Holdings Ltd, un holding farma din Hong Kong, în contul unor datorii de 2,6 milioane de euro. Astfel, în premieră, o companie chineză va fi direct implicată în operațiuni de extragere a țițeiului și gazului din subsolurile României.

Compania Zeta Romania Group, parte a britanicilor de la Zeta Petroleum, a fost cumpărată de GM Investment & Co Limited, care, la rândul său, este parte a consorțiului farma chinezesc Golden Meditech Holdings Ltd, potrivit Bloomberg. Astfel, chinezii capătă acces la concesiunile de țiței și gaze Zeta din România, Bobocu, Suceava și Jimbolia. Cesiunea de acțiuni s-a făcut pentru stingerea unei datorii de 2,6 milioane de euro.

Compania britanică a luat această decizie din moment ce nu mai poate susține cheltuielile subsidiarelor din România: Zeta Petroleum (Romania) SRL, Zeta Petroleum (Suceava) SRL și Zeta Petroleum (Bobocu) SRL. Numai pentru acest an, cheltuielile pentru menținerea activității acestor subsidiare sunt estimate la aproape 1,55 milioane de euro. “Subsidiarele dețin concesiuni în România care necesită cheltuieli semnificative în următoarele 12-18 luni pentru menținerea validității lor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la circa 1,55 milioane euro. Compania nu dispune în prezent de resursele financiare necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli intensive de capital”, arată un document al Zeta Petroleum, citat de Profit.ro.

GMI deține aproape 30% din Zeta Petroleum și este principalul creditor al companiei britanice. Datoria de 2,6 milioane euro reprezintă împrumuturi acordate pentru finanțarea lucrărilor de prospectare și explorare de zăcăminte de țiței și gaze în România.

Potrivit unor estimări proprii de acum câțiva ani, rezervele de țiței din concesiunile Zeta Petroleum ar fi între 1,5 și 6 milioane de barili iar cele de gaze ce circa 800 de milioane de metri cubi.

Sursa: economica.net

Exit mobile version