de Marian MOCANU
Fermierii vasluieni care au depus cereri de subvenție în agricultură și care care s-au aflat în eșantionul de control vor primi subvențiile pe suprafață la sfârșitul lunii martie, în loc de februarie, la fel ca toți ceilalți producători agricoli care, deja, au beneficiat de avansuri.
La începutul lui ianuarie, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Vaslui a finalizat controalele la exploatațiile agricole care se aflau în eșantionul de verificări pentru a putea plăti integral subvențiile pe anul trecut. Este vorba de 3.893 de fermieri, cu o suprafață totală de 47.630 ha pentru care au solicitat subvenții și care, fiind cuprinși în eșantionul de control, nu au beneficiat de avansuri. Inițial, ei au fost anunțați că la începutul lui februarie vor intra la plată cu prioritate, urmând a li se achita integral subvențiile aferente Plății Unice pe Suprafață pentru anul 2015.
Între timp, oficialii de la Ministerul Agriculturii s-au răzgândit, astfel că fermieri nu au avut parte nici de avans din subvenții, și nici de posibilitatea de a face credite agricole. Ei își vor primi banii, integral, la sfârșitul lunii martie, odată cu plata subvențiilor tuturor agricultorilor care au depus cereri în acest sens în campania din primăvara trecută.
În județul Vaslui, suprafața supusă controalelor a fost mai mare decât în cazul majorității județelor din România. Acesta este și motivul întârzierii finalizârii controalelor.
„Pentru mine, este al doilea an consecutiv când am fost cuprins în eșantionul de control, și, din această cauză, nu am beneficiat nici de avansuri din subvenții, și nici de posibilitatea de face un credit agricol garantat de stat. Consider că, într-un fel, am fost discriminat față de fermierii care s-au bucurat de astfel de facilități, prin faptul că, spre deosebire de cei care au primit avansuri, eu a trebuit să achit, din surse proprii, costul lucrărilor de toamnă, lucrări foarte importante pentru pregătirea noului an agricol. Speram că, măcar acum, în luna februarie, să primesc aceste subvenții, ca să pot pregăti terenul pentru următoarele culturi”, ne-a spus un producător agricol.
În decembrie, 20.649 de fermieri vasluieni, care au în folosință o suprafață de 213.567 ha teren agricol, au beneficiat de astfel de avansuri, respectiv de câte 54 euro/ha, din totalul de 77,42 euro/ha cât se va acorda, drept Plată Unică pe Suprafață pentru anul 2015. Suma totală achitată a fost de 2.276.506 euro. Restul de subvenții, inclusiv plățile complementare sau alte forme de sprijin vor fi achitate până la sfârșitul lunii martie a acestui an. Mai grav este faptul că, deși mai este puțin până la startul campaniei de depunere a cererilor unice de subvenții în agricultură, campanie programată să înceapă la începutul lunii martie, nu au fost elaborate noile norme metodologice, acestea fiind încă în dezbatere publică la Ministerul agriculturii.
Conform informațiilor, în acest an vor intra în vigoare o serie de prevederi care ar putea restrânge numărul producătorilor agricoli ce ar putea beneficia de aceste subvenții. Una dintre prevederi este condiționarea acordării subvențiilor pentru pășuni de existența documentației care dovedește că au fost cel puțin inițiate procedurile pentru amenajamentele pastorale.