Fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, comisarul-șef Iulian Munteanu, va rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, în a treia lună consecutiv, în timp ce comisarul-șef Mihai Axente, cercetat în același dosar, va fi plasat în arest la domiciliu.
Magistrații Tribunalului Vaslui nu au fost înduplecați de avocații fostului șef al Poliției Rutiere de la nivelul municipiului Vaslui pentru a-l elibera din arestul preventiv. În consecință, comisarul-șef Iulian Munteanu va rămâne în continuare după gratii, pentru a treia lună consecutiv, după ce judecătorii au acceptat în acest sens solicitarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. În schimb, comisarul-șef Mihai Axente, cercetat în același dosar de corupție, va înlocuia celula cu arestul la domiciliu de la locuința sa din orașul Pantelimon.
Fostul șef al Poliției Rutiere a municipiului Vaslui a fost arestat preventiv pe 19 decembrie, după ce ar fi comis 26 de infracțiuni de corupție, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu.
Printre infracțiunile imputate lui Munteanu sunt și cele legate de oferirea, drept mită, a unor produse comisarului-șef Mihai Axente pentru ca acesta să treacă cu vederea peste mai multe nereguli descoperite la Biroul Rutier Vaslui în urma unui control desfășurat anul acesta.
Potrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cum ar fi baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model. Totodată, susțin anchetatorii, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.
De asemenea, la data de 11.06.2015, Iulian Munteanu, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană. (Ionuț PREDA)