de Marian MOCANU
Pentru a doua oară, contestația legalității sesizării instanței făcută de procurorii DIICOT în dosarul în care fostul viceprimar al municipiului Huși, Romică Lorenț, este acuzat de fapte de corupție, a fost amânată. De fiecare dată, motivul invocat în fața judecătorilor Curții de Apel Iași a fost același: lipsa apărării. În aceste condiții, nici procesul de pe rolul Tribunalului Vaslui nu poate începe. Romică Lorenț, alături de Tiberiu Coatu, fostul primar al comunei Găgești și alți funcționari, sunt acuzați de comiterea unei fraude de 1 milion lei din fonduri europene, bani cu care ar fi treebuit reabilitate patru poduri!
Acuzați de procurorii DIICOT de constituire de grup infracțional, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, Romică Lorenț și Tiberiu Lorin Coatu speră să scape de închisoare după ce au dat un tun de peste 1milion de lei (10 miliarde de lei vechi) la Primăria Găgești. Pentru a reuși acest lucru, ei se agață de orice chichiță, vrând să întârzie cu orice chip procesul care este pe rolul Tribunalului Vaslui. Inițial, acuzații au contestat actul de trimitere în judecată al procurorilor DIICOT, invocând, fără succes, mai multe excepții. Ulterior, Lorenț & comp au contestat, la Curtea de Apel, legalitatea actului de sesizare a instanței întocmit de procurori, act admis de judecătorii vasluieni. Cauza nu a putut fi judecată, deoarece, la ambele termene date în dosar până acum, le-au lipsit apărătorii. În aceste condiții, a fost dată o nouă amânare, pentru 1 martie, judecătorii punând acuzaților în vedere ca, în cazul în care apărătorii vor lipsi din nou, să asigure substituirea lor cu alți avocați. Până nu este judecată această contestație, procesul de pe rolul Tribunalului Vaslui stă pe loc.
Banii pe care Lorenț și Coatu i-ar fi fraudat au fost alocați la sfârșitul lui 2009 pentru proiectul „Amenajare de poduri în localitățile Găgești, Tupilați și Popeni și reparații pod armat în localitatea Peicani”, a cărei valoare totală era de 2.665.031 de lei. Licitația a fost câștigată de Trustul de Montaj Utilaj Chimic București – sucursala Iași, însă lucrările au fost subcontractate firmei Semnal Media Huși, patronate de Romică Lorenț. Conform rechizitoriului, Romică Lorenț „a instigat funcționarii primăriei Găgești pentru a deconta în mod nelegal și în baza unor documente false suma de aproximativ 1.005.000 lei, bani reprezentând contravaloarea reparațiilor pentru podurile situate în localitățile Tupilați, Găgești și Popeni și reparații la un pod din localitatea Peicani și a întocmit în fals documente în baza cărora s-au decontat, în mod nelegal, sumele de bani provenite de la bugetul de stat în baza unui program de infrastructuri rurale“. Pentru asta, Lorenț i-a implicat pe Tiberiu Coatu, primarul comunei Găgești, pe contabilul Liviu Toma și pe dirigintele de șantier, Maricica Chelaru, dar și reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Vaslui. Toți aceștia au semnat mai multe documente care atestau că firma lui Lorenț ar fi executat lucrări de infrastructură și suprastructură la toate cele trei poduri, deși în realitate nu se făcuse mai nimic.