Est News

Reuters: Europa Centrala, oaza de siguranta pe fondul turbulentelor de pe pietele globale. Forintul si leul romanesc, monedele emergente cu cele mai bune performante in raport cu dolarul

Economiile din Europa Centrala au devenit o insula de stabilitate pentru investitori, pe fondul turbulentelor inregistrate in acest an pe pietele globale, iar o continuare a relaxarii politicii monetare a BCE ar putea creste si mai mult atractivitatea regiunii, informeaza Reuters.

Gratie exporturilor puternice si cresterii cererii interne, economiile statelor membre UE din estul continentului au inregistrat ritmuri de crestere de cel putin 3% in 2015, iar asta i-a atras pe investitori, in pofida incetinirii economiei chineze si a scaderii pretului petrolului.

Chiar daca milioane de muncitori au plecat in Occident, ceea ce a dus la o fuga a creierelor si muncitorilor calificati, fondurile comunitare au stimulat investitiile, iar preturile reduse la petrol au redus costurile cu importurile. In plus, costurile cu mana de lucru sunt relativ scazute, ceea ce a facut fostele state comuniste atractive pentru constructorii de automobile si alte companii straine.

Forintul ungar si leul romanesc au fost monedele emergente care au inregistrat cele mai bune performante in raport cu dolarul in acest an si este posibil sa se aprecieze si mai mult daca BCE continua sa majoreze stimulentele.

„A devenit vizibil in ultima luna ca pe fondul aversiunii de risc, regiunea CEE a fost un fel de oaza de siguranta”, a declarat Gergely Forian-Szabo, manager de fond la Pioneer Investments.

Activele din regiune ar putea fi atractive in special pentru investitorii din zona euro care vor sa-si diversifice portofoliul dincolo de state de la periferia zonei euro precum Spania si Italia, dar se tem ca cumpere active riscante precum cele din Rusia sau Turcia, mai spune el.

In timp ce obligatiunile pe 10 ani emise de Italia sau Spania ofera randamente de 1,60-1,74%, cele emise de Ungaria ofera un randament de 3,37%, iar titlurile de stat emise de Romania pe 10 ani ofera un randament de 3,28%, o surpriza placuta intr-o lume unde dobanzile negative devin ceva normal.

In prezent, principalele economii din Europa Centrala sunt intr-o stare mai buna decat cele mai slabe state membre ale zonei euro.

Cresterea este solida, deficitele bugetare sunt sub control iar Ungaria si Cehia au inregistrat anul trecut excedente record ale balantei comerciale.

„In pofida evolutiilor externe, Europa Centrala continua sa inregistreze performante bune, sustinuta de o cerere interna sanatoasa. Increderea in economie este ridicata, crearea de locuri de munca este solida, iar inflatia de baza este scazuta’, se arata intr-un raport al JP Morgan.

In plus, in conditiile in care inflatia este scazuta, iar BCE ar urma sa relaxeze si mai mult politica monetara, multe banci centrale din Europa Centrala se gandesc si ele sa relaxeze dobanda de baza.

Banca Nationala a Cehiei ar putea fi prima din regiune care duce dobanda de referinta in teritoriul negativ, in timp ce Banca Nationala a Ungariei a semnalat deja ca ar putea implementa noi masuri de relaxare in principal prin utilizarea unor instrumente neconventionale.

Cu toate acestea, riscurile globale ar putea afecta in mod negativ regiunea CEE.

„Cel mai mare risc pentru monedele din CEE are legatura cu anumite evenimente specifice Europei, precum Brexit, fiind unul semnificativ pentru economiile deschise cum sunt cele ale Cehiei si Ungariei”, crede Roxana Hulea, analist la Societe Generale.

In ceea ce priveste riscurile interne, tendinta de migratie a muncitorilor este putin probabil sa se inverseze in curand, iar solicitarile pentru majorarea salariilor s-au inmultit.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

Exit mobile version