de Răzvan CĂLIN
În comuna Bogdănești, un centru de zi destinat copiilor nevoiași, nu poate fi dat în folosință pentru că cei de la Ministerul Muncii nu au … personal suficient care să aprobe ultima tranșă de bani.
Ceea ce se întâmplă în momentul de față cu centrul de zi de tip ”after school” destinat unui grup de copii sărmani din comuna Bogdănești este un caz tipic de nepăsare cu care ai noștri guvernanți ne-au tot ”onorat” în ultimii 26 de ani. Construcția obiectivului a fost finalizată în proporție de 100%, dar nu poate fi dat în folosință pentru că Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu a aprobat ultima tranșă de bani cu care ar fi trebuit să se achiziționeze mobilierul și dotările necesare.
Explicația (sau scuza) pe care primarul comunei Bogdănești – Ion Dorobanțu – a primit-o în momentul în care a solicitat lămuriri de la București, este de-a dreptul halucinantă: la Ministerul Muncii sunt oameni puțini și nu are cine să dea cu subsemnatul ca să aprobe și ultima tranșă de cheltuieli.
”Totul este bine și frumos, dar nu putem inaugura acest centru pentru că odată cu schimbarea Guvernului, o spun cu toată amărăciunea și pot prezenta și documente în acest sens, s-au blocat ultimele plăți. Stupoare, răspunsul pe care l-am primit este acela că nu există personal ca să deschidă plicul, pentru a se face ultimele plăți. Constructorul a executat lucrarea în proporție de sută la sută, dar nu și-a primit ultimele tranșe de bani. Centrul arată foarte bine, dar nu putem să-l dotăm. La ultimele interpelări acum câteva zile ne-au spus că se organizează concurs pe data de 1 martie, pentru angajarea de personal. Este o situație ingrată, nu ne putem respecta termenul și ne vom putea trezi și cu eventuale penalizări, dar speranța moare ultima”, a declarat primarul Dorobanțu.
Iată, deci, un exemplu grăitor de nepăsare și blazare, două dintre trăsăturile care-i caracterizează din greu pe membrii armatei de funcționari ce împânzesc ministerele patriei. Numai în România secolului XXI mai poți vedea obiective la cheie care stau nefolosite pentru că unii dintre responsabili n-au chef să dea o semnătură pentru ca acestea să poată fi puse în slujba cetățenilor.
Construcția centrului de zi de la Bogdănești s-a făcut cu bani europeni și a costat aproximativ 120.000 de euro. Centrul are camere de odihnă, spații de lucru, cantină proprie și spații de agrement atât în interior, cât și în exterior. Beneficiari vor fi aproximativ 20 de copii proveniți din familii monoparentale, cu părinți plecați în străinătate sau din familii cu posibilități materiale scăzute. Centrul le va oferit posibilitatea copiilor de a veni aici după ore, unde vor fi ajutați să-și facă temele, vor servi o masă la cantina unității și vor putea să și doarmă câteva ore. Singura condiție care li se impune este aceea de a frecventa cursurile. În consecință, centrul reprezintă o ”armă” foarte bună pentru lupta împotriva abandonului școlar, oferind astfel o șansă la educație copiilor năpăstuiți de pe aceste meleaguri. Șansă care acum le este refuzată în mod cinic de niscaiva funcționari imberbi de prin Ministerul Muncii.