de Răzvan CĂLIN
Un nou tip de escrocherie a început să facă victime și printre vasluieni: indivizi care se dau drept preoți contactează telefonic oameni cărora le cer bani și diverse bunuri, chipurile pentru a susține campanii umanitare. Ultimul caz de acest gen a fost semnalat în urmă cu două zile de către o persoană din Vaslui. Polițiștii de la Investigații Criminale sunt pe urmele falșilor preoți.
În ultimul timp, tot mai multe cetățeni de bună credință cad victime unui nou de tip de escrocherie, destul de elaborată și care, din păcate, până în prezent a avut șanse maxime de izbândă. Indivizii care apelează la acest tip de înșelăciune și-au construit o ”legendă” foarte bine pusă la punct și cât se poate de credibilă: se dau drept preoți care apelează la mila publică pentru a susține, chipurile, diverse campanii umanitare de ajutorare a celor nevoiași.
Tupeul, dar mai ales versatilitatea de care dau dovadă acești escroci, a mers până într-acolo încât și-au racolat victimele prin telefon. În urma unei singure convorbiri telefonice, escrocii au reușit să-și convingă victimele să scoată din buzunar atât diverse sume de bani, cât să și ”doneze” diferite bunuri, începând de la produse alimentare și terminînd cu articole de îmbrăcăminte. Metoda aplicată are la bază un element care, practic, este cheia către credulitatea, dar mai ales mărinimia multora dintre concetățenii noștri: escrocii le spun oamenilor că sunt preoți! Sub acest ”veșmânt” de slujitor al Domnului, presupusele fețe bisericești reușesc în câteva clipe să adoarmă orice fărâmă de vigilență sau precauție din partea victimelor. Mai ales dacă cei abordați sunt oameni mai cu frică de Dumnezeu decât alții, dintre cei pentru care cuvintele ”părințelului” sunt mai presus de lege și orice patimă omenească. Interesant este că pentru a fi și mai credibili, s-ar părea că escrocii s-au dat drept preoți cunoscuți în comunitățile vasluiene, ba chiar se spune că și-ar fi însușit identitatea protopopului de Vaslui, Adrian Chirvasă.
Pe fir au intrat și cei de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, care au declanșat imediat o anchetă. Anul acesta au fost înregistrate două cazuri, iar cel mai nou a fost sesizat oamenilor legii în cursul zilei de luni, 22 februarie. Contactată telefonic, agentul de poliție Loredana David, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui, ne-a declarat: ”Din primele cercetări s-a stabilit că victimele au fost contactate telefonic de niște bărbați care s-a recomandat ca fiind preoți din municipiul Vaslui. Aceștia le-au solicitat bani, precum și diverse produse alimentare și articole de îmbrăcăminte. Persoanele care au formulat plângeri au declarat că au fost înșelate cu câte 100 de lei și, respectiv, 200 de lei. Au fost audiate mai multe persoane și în momentul de față se desfășoară activități de cercetare pentru identificarea autorilor acestor fapte”.
Anchetatorii au descoperit că după ce victimele erau ”prelucrate” și convinse să contribuie la așa zisa campanie umanitară, li se spunea și modalitatea în care vor face ”donația”. Oamenii erau anunțați că va veni la ei acasă o persoană anume care va ridica banii și bunurile pe care aceștia doreau să le ofere. Și, într-adevăr, în scurt timp oamenii se trezeau la ușă cu un individ care susținea că vine din partea părintelui X și conform înțelegerii telefonice le lua banii și bunurile respective. Victimele nu bănuiau nimic, ferm convinse că au făcut o faptă bună. Însă, în scurt timp realizau că totul a fost escrocherie, mai ales când dădeau nas în nas cu adevărații preoți care le spuneau senin că ei habar nu au de acea presupusă campanie umanitară, darămite să-i mai fi și sunat pe oameni.
Sutana preoțească (sau roba călugărilor), garanția unei escrocherii bănoase!
Cum am mai spus, până acum la poliție au fost depuse două sesizări privind acest gen de escrocherii, însă oamenii legii nu exclud ca numărul de astfel de cazuri să fie mult mai mare. Doar că, până în momentul de față, victimele nu au depus plângeri sau nu au sesizat în vreun fel poliția.
Polițiștii vasluieni au profitat de ocazie și adresează din nou rugămintea către cetățeni de a ține cont de câteva recomandări care i-ar putea feri să cadă victime unor astfel de înșelăciuni elaborate: ”Recomandăm cetățenilor ca în cazul în care sunt apelați telefonic de astfel de persoane, să nu răspundă solicitărilor de a depune sau transmite bani, indiferent de motivul invocat. Este important să verifice toate informațiile, să nu dea crezare unor astfel de cereri și să solicite imediat ajutorul polițiștilor”.
La rândul lor, preoții au atras atenția tuturor credincioșilor să fie cu băgare de seamă în astfel de situații, mai ales că orice acțiune umanitară întreprinsă de BOR este una ce se derulează în mod public, pe canale oficiale și nicidecum fețele bisericești implicate nu apelează la mila creștinilor prin telefon.