Est News

Se complică situația vameșilor din lotul Albița II acuzați de luare de mită

de Marian MOCANU

Mărturia investigatorului sub acoperire Igor Caraman ar putea contribui decisiv la condamnările vameșilor din lotul Albița II acuzați de luare de mită. Igor Caraman, cel care a furnizat procurorilor DNA majoritatea probelor care au dus la arestarea, în octombrie 2013, a 21 de vameși, a povestit judecătorilor Tribunalului Vaslui cum dădea efectiv mită pentru a trece necontrolat prin Punctul de Trecere al Frontierei.

Luni, 22 februarie, a avut loc un nou termen în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Vaslui în care sunt acuzați pentru luare de mită vameșii și polițiștii de frontieră din lotul Albița II. Cu această ocazie, a fost audiat și investigatorul sub acoperire, moldoveanul Igor Caraman, cel care a furnizat procurorilor DNA majoritatea probelor, inclusiv înregistrări audio-video, care a dus la arestarea, în octombrie 2013, a celor 21 de vameși.

Caraman a povestit judecătorilor că, timp de mai bine de 12 ani, a tranzitat săptămânal Punctul de Trecere a Frontierei Albița, de fiecare dată cerându-i-se mită pentru a beneficia de un control mai lejer. Ulterior, în iunie 2013, cu patru luni înaintea descinderii procurorilor în Vama Albița, a semnat un angajament cu Direcția Națională Anticorupție, fiind dotat cu aparate de înregistrare și introdus ca investigator sub acoperire.

„Nu am reținut numele celora cărora le-am oferit mită, însă am o memorie vizuală foarte bună și dacă mă întorc cu fața la sală îi recunosc pe fiecare cât și cum am dat. Nu cred că am fost refuzat vreodată. De fiecare dată puneam banii în pașaport pentru că mi se cereau înainte. Au fost situații când mi se dădea chiar și rest la bancnotele pe care le dădeam, dar și cazuri în care mi se cereau mai mulți bani”, a declarat judecătorilor Igor Caraman. Acesta a povestit felul în care dădea banii, puși în pașaport, dar și cum îi era solicitată mita, prin semne sau în șoaptă. Pentru a fi sigur că se înregistrează conversația, de multe ori Caraman făcea „pe prostul” și întreba câți bani să dea! După ce dădea mită, verificările erau sumare, a povestit Caraman, astfel că unele probe plantate de procurori, inclusiv brichete cu aspect de pistol, au rămas nedescoperite. Investigatorul sub acoperire a trebuit să răspundă întrebărilor punctuale ale apărătorilor inculpaților, însă, chiar și când a declarat că nu-și mai aduce exact aminte unele circumstanțe în care s-au petrecut faptele, Caraman a rămas foarte ferm în privința modului în care acționau vameșii de la Albița. „Nu-i interesau decât țigările, în rest, puteai să treci cu aproape orice. Normal, dacă plăteai!”, a fost răspunsul investigatorului sub acoperire.

Apărătorii inculpaților au încercat să induce ideea că, în fapt, Caraman ar fi fost un contrabandist notoriu care, prins în fapt, a acceptat, pentru a scăpa de pedeapsă, să devină informator, uneori dând chiar informații false, ori păstrând pentru sine banii ce ar fi trebuit oferiți drept mită. Tocmai de aceea, avocații apărării au cerut vizionarea și a altor înregistrări audio-video, pentru a demonta declarația dată de Igor Caraman. Audierea înregistrărilor, dar și continuarea audierilor unor martori în dosar, a fost programată pentru termenul din data de 24 martie.

Exit mobile version