Est News

Veste șoc pentru fostul primar de Grivița. Detalii despre afacerea cu terenurile oamenilor

de Răzvan CĂLIN

Ancheta efectuată de inspectorii APIA Vaslui a dovedit că toate ingineriile puse la cale de Ioan Lungu sunt adevărate. SC Agrisort Arend SRL Bârlad, firmă deținută de Lungu, a luat în arendă sute de hectare de teren agricol pe care le-a lăsat pârloagă, mințind la APIA că le-a semănat cu diverse culturi, pentru a încasa bani.

”Ingineriile” puse la cale de fostul primar al comunei Grivița – Ioan Lungu – au fost, în cele din urmă, scoase la lumină de ancheta Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui. Cazul, prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru, a atras și atenția celor de la APIA. Pe masa lor a ajuns și un memoriu scris din partea mai multor oameni din comuna Grivița, nemulțumiți de matrapazlâcurile ticluite de Lungu prin intermediul firmei sale, SC Agrisort Arend SRL Bârlad.

Fostul primar de Grivița a încercat să-i fenteze atât pe cei de la APIA Vaslui, cât și pe câțiva localnici din Grivița, de la care a luat pământ în arendă. SC Agrisort Arend SRL Bârlad administrează aproximativ 500 de hectare de teren agricol. Ar fi trebuit ca această suprafață să fie semănată cu diverse culturi (îndeosebi cereale). În realitate, după cum au susținut și cei care au depus sesizarea la APIA Vaslui, Lungu a lăsat pământul pârloagă. Cu toate acestea, a avut curajul de a declara la APIA că pământul a fost muncit și cultivat, așa încât a solicitat subvențiile de rigoare.

Ca urmare a memoriului țăranilor, inspectorii APIA au mers la fața locului și au văzut cu ochii lor că Lungu nu cultivase nimic.

”Controlul a fost finalizat și toate neconformitățile sesizate de oameni s-au confirmat. Acum urmează să se efectueze calculul efectiv al tuturor datelor din acest dosar, rapoartele de control și sancțiunile care vor fi luate. Toate aceste date trebuie să fie introduse într-un sistem informatic integrat existent la nivel național și din acel moment se va putea ști care sunt sancțiunile ce vor fi aplicate. Noi facem ancheta, constatările în teren, după care datele sunt incluse în acest sistem integrat, căruia îi revine sarcina de a stabili sancțiunile. Oricum, nu se va face nici un rabat de la litera și spiritul legii”, a declarat, pentru Est News, Cătălin Traglă, directorul adjunct al APIA Vaslui.

Momentan, Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS, sistem ce asigură administrarea și controlul riguros al cererilor de plată ale fermierilor) încă nu a fost implementat, lucru ce ar urma să se întâmple undeva la începutul lunii aprilie. Ca și primă măsură punitivă, APIA Vaslui a dispus blocarea efectuării oricărei plăți către firma deținută de Lungu, astfel încât acesta nu a putut incasa nici un leu.

Unde a greșit Lungu!

Fostul primar de Grivița a intrat în centrul acestui scandal după ce un grup de localnici l-au reclamat la APIA Vaslui, dar s-au adresat și redacției noastre. Lungu a stârnit mânia oamenilor de la care a luat teren agricol în arendă, aceștia acuzându-l că, în realitate, a lăsat pământurile pârloagă. Mai mult, ei susțin că Lungu a declarat la APIA Vaslui că a lucrat pământul respectiv ca să poată încasa subvențiile de rigoare. Picătura care a umplut paharul nemulțumirilor a fost faptul că Lungu nu ar fi plătit arenda proprietarilor terenurilor pe care le închiriase, conform înțelegerii stipulate în contractele de arendă.

”Ioan Lungu a declarat în fals la APIA Vaslui faptul că lucrează teren agricol pe raza comunei Grivița, lucru pe care, în realitate, nu îl realizează și încasează în mod ilegal bani. Iar cetățenilor proprietari de terenuri nu le achită arenda de ani de zile. Suntem mulți oameni nemulțumiți de activitățile domnului Lungu și de aceea vrem să se facă dreptate”, au menționat oamenii în memoriul adresat redacției Est News.

În total, vorbim de 191 hectare pe care Lungu le-ar fi arendat de la oameni. Aceștia spun că fostul primar ar fi încasat de la APIA circa 60.000 de euro, dacă îi ieșeau ”socotelile”. Mai mult, ei s-au simțit sfidați când Lungu le-ar fi râs în nas, spunându-le că nu va păți nimic deoarece ”pilele” lui de la APIA, îl vor proteja.

Până acum, ca și primă măsură luată de APIA, firma deținută de Lungu a fost exclusă (temporar) de la plata subvențiilor până ce ancheta va fi definitivată, sancțiune ce ar putea fi prelungită și până la trei ani. Conform legislației în vigoare, pentru că a vrut să fraudeze, Lungu ar putea fi obligat să dea înapoi banii, atenție, chiar dacă nu a încasat nici un leu. Automat, pentru intenția de fraudă, va deveni debitor și obligat să plătească sumele de bani pe care el ar fi trebuit să le încaseze de la statul român.

 

Exit mobile version