Est News

Violența în familie, un flagel pentru județul Vaslui

Începutul acestui an a fost unul destul de dificil pentru Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 Bârlad. Numărul sesizărilor a fost destul de mare, numai în ultima lună înregistrându-se 40. Cea mai mare parte (peste 80%) au fost întemeiate. De departe, cel mai mare număr de beneficiari de servicii sociale s-a înregistrat la Centrul pentru Victimele Violenței Domestice, urmat de Centrul de Îngrijiri de Zi și Centrul pentru Reabilitarea și Recuperarea Copiilor cu Probleme de Comportament și Delincvenți, în ultimul numărul celor instituționalizați fiind dublu față de numărul de locuri.

Sunt luni din an în care escaladează cazurile de violență domestică. Un lucru foarte important este acela că printre victimele reale se infiltrează și persoane care simulează că ar fi victime ale violenței domestice. Specialiștii noștri sunt cei care triază cazurile reale de cele false”, a declarat Esmeralda Bâgu, șefa Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 din Bârlad.

La această oră, cele cinci centre ale Complexului, printre care se numără și Centrul Maternal și Centrul de asistență și sprijin pentru copiii care părăsesc centrele de plasament, s-au mai descongestionat. În Centrul Maternal și la Centrul pentru Victimele Violenței Domestice mai sunt internați 15 copii și șase adulți. În funcție de perioadă, centrele se aglomerează uneori atât de mult încât sunt cazate și trei persoane în pat. Se întâmplă în special la Centrul pentru Victimele Violenței Domestice. Din păcate, în ciuda activităților de prevenție și a acordării de consiliere psihologică gratuită în centru, numărul copiilor și mamelor victime ale violenței în familie nu scade în județ ci dimpotrivă. Este o realitate pe care trebuie să o recunoască și să și-o asume întreaga societate și pe care statul o gestionează cum poate prin finanțarea serviciilor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version