de Simona MIHĂILĂ, Marian MOCANU, Răzvan CĂLIN
Polițistul brașovean Marian Godină, devenit celebru după scandalul provocat de dezvăluirile sale publice în legătură cu abuzurile superiorilor de la Poliția Rutieră, are mare noroc că nu trăiește în județul Vaslui. Singurul ”Godină” pe care l-au avut vasluienii, omul care a avut curajul să se pună cu oameni influenți din județ și din țară, a fost ”executat”, după ce le-a spus acestora verde în față că legea este și pentru ei, amendându-i fără milă atunci când au încălcat-o. ”Incoruptibilul”, așa cum a fost poreclit, se numește Cristian Zamfir, iar faptele care i-au adus simpatia și aprecierea oamenilor de rând, l-au făcut să-și piardă serviciul și să fie îndepărtat într-un sat uitat de lume.
Printre cei amendați de Cristian Zamfir se numără fostul ministru a Educației, deputatul Cristian Adomniței, prins în 2012 gonind cu 155 de kilometri la oră într-o localitate din Vaslui. Atunci, demnitarul s-a ales cu permisul suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
Vasile Mihalachi, pe atunci președinte al Consiliului Județean Vaslui (în prezent vicepreședinte al acestei instituții) este o altă victimă a lui ”Godină de Vaslui”. A fost lăsat fără permis, tot pentru încălcarea limitei de viteză. La fel, Nicolae Parpalea, președintele pe atunci al Tribunalului Vaslui, Emil Huzum, primar în funcție, în 2011, al comunei Ștefan cel Mare, dar și numeroși polițiști.
Drept „răsplată” pentru corectitudinea sa, Cristian Zamfir s-a ales cu amenințări, dar și cu dosare penale fabricate ”la comandă”. În 2010, un polițist de frontieră sucevean a fost amendat de Zamfir, iar la scurt timp, polițistul vasluian s-a trezit acuzat de către acesta că a luat mită 240 de lei ca să nu-i ia permisul. Zamfir a fost achitat de Curtea de Apel Iași, fiind obligat doar la plata unei amenzi administrative în valoare de 1.000 lei.
„Aici a fost, în mod clar, o răzbunare a procurorului care a instrumentat cazul. Probabil a dorit scoaterea mea din decor pentru un timp”, declara la momentul respectiv Cristian Zamfir.
Tot în acea perioadă, a mai fost cercetat penal sub acuzația de tentativă de omor, pentru că în 2008 a încercat să oprească, folosind arma din dotare, un autoturism ce încerca să se sustragă controlului. Plângerea făcută de șoferul autoturismului implicat în evenimentul respectiv a fost respinsă de magistrații Tribunalului Vaslui, ca nefondată.
Lovitura de grație pentru îndrăzneala lui de a deranja așa niște ”elite” i-a fost dată atunci când, întorcându-se în cadrul Serviciului Rutier – după o perioada de muncă de birou la care fusese trimis pe perioada cercetărilor – nu a mai fost primit. A fost detașat ca ajutor de șef de post în Zăpodeni. Motivul oficial: în cadrul Poliției Rutiere nu era disponibil niciun post vacant, mutarea la Zăpodeni fiind făcută „cu acceptul și la cererea” lui Cristian Zamfir.
Și totuși, s-a făcut dreptate: fostul șef al Poliției Rutiere Vaslui, arestat și cercetat
E clar cât de teamă le este să vorbească ținând cont de recentul caz al fostului șef al Biroului Poliției Rutiere, comisarul Iulian Munteanu, care a fost arestat preventiv și cercetat pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv pentru luare de mită. Munteanu ar fi comis 26 de infracțiuni de corupție, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni.
„Meseria de polițist este una foarte grea. Pe lângă pericolele obișnuite, trebuie să fii și atent pe cine oprești sau pe cine sancționezi. Nimeni nu vine să-ți reproșeze în față, simți doar, pe pielea ta, că ai greșit! Să dai din casă, pe internet sau să scrii o carte, nu se face, există un statut care te împiedică să faci acest lucru. Dacă totuși te ia gura pe dinainte, sau te crezi șmecher, fie zbori din Poliție, fie ajungi la munca de jos. Există un regulament care trebuie respectat, odată ce ai ales cariera de polițist. Dacă nu poți rezista, asta e, treci la altceva, nimeni nu te ține cu forța”, ne-a explicat un polițist vasluian.
„La câte am văzut eu ca polițist mulți s-ar îngrozi. Cred totuși că, dacă ar fi să scriu o carte, ar fi un bestseller, din ce știu eu și din ce am mai auzit de la colegi. Dar, asta ne e meseria, trebuie să o facem cât mai corect, fie că ne place sau nu!”, a mai declarat polițistul vasluian.
Polițiștii bârlădeni sunt toți alături de Godină, dar niciunul curajos ca acesta
”Nu pot spune că la Bârlad avem probleme de genul celor pe care le-a întâmpinat colegul de la Brașov!”, ”Suntem cu totul alături de el și îl sprijinim!”, ”Este un om pe care îl admirăm pentru că a avut curajul să spună lucrurilor pe nume!”, sunt scurtele mărturisiri făcute de câțiva polițiști bârlădeni.
De a vorbi fățiș, în mod oficial, nici vorbă. Și nici nu se pune problema de vreo acțiune de solidarizare cu Marian Godină.
Agentul principal Adrian Frangulea, vicepreședinte SNPPC (Sindicatul Național a Polițiștilor și Personalului Contractual) Bârlad, ne-a precizat că, pentru moment, nu s-a stabilit niciun fel de acțiune viitoare pe marginea acestui subiect: ”Trebuie în primul rând ca la nivel de conducere a organizației județene a SNPPC să se discute și să se ia o decizie. Cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare se va pune în discuție acest subiect și atunci vom ști ce anume avem de făcut”.