Est News

Mai bine mai târziu, decât niciodată! Cadrele didactice învață cum să acționeze atunci când există suspiciunea că un elev ar putea fi victima unui abuz

de Răzvan CĂLIN

ISJ Vaslui și CJRAE Vaslui au elaborat un set de proceduri care învață cadrele didactice cum să acționeze atunci când există suspiciunea că un elev ar putea fi victima unui abuz. Totul a pornit de la cazul elevei de 15 ani de la Școala nr. 5 din Bârlad care a susținut că ar fi fost abuzată sexual de tatăl vitreg, însă nici profesorii și nici conducerea instituției nu au băgat-o în seamă pe motiv că nu era ”credibilă”. Chiar dacă, finalmente, s-a adeverit că minora nu a fost abuzată sexual, totuși conducerea ISJ recunoaște că acest caz nu a fost gestionat cum trebuie.

Cazul elevei în vârstă de 15 ani de la Școala gimnazială ”Principesa Elena Bibescu” (fosta Școală generală nr. 5) din Bârlad continuă să provoace valuri. După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, în urmă cu mai bine de o lună, minora a depus o plângere la Poliția Bârlad în care îl acuza pe tatăl ei vitreg că o abuzează sexual de aproape un an. Cum era și normal, polițiștii au declanșat o anchetă, pe fir au intrat și cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) care au decis instituționalizarea fetei într-un centru de specialitate din Bârlad – Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE). Însă, ceea ce a intrigat pe mulți a fost modul în care, într-o primă fază, au reacționat profesorii și conducerea școlii, aceștia fiind, atenție, primii care au aflat de acest caz chiar din gura copilei. Fata s-a plâns consilierului psihologic al școlii, acesta a transmis mai departe directorului instituției (Ionel Dumitrașc), dar, culmea, nimeni nu a sesizat mai departe autoritățile statului abilitate să intervină în astfel de situații: DGASPC și Poliția Română. Singurii care au mai știut de caz au fost cei de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vaslui. Care, ce credeți că au făcut? La fel, nu s-au sinchisit să sesizeze autoritățile. Motivul: minora nu părea credibilă. Iritată și dezamăgită că nimeni nu îi acordă atenție, copila s-a adresat direct Poliției Bârlad, unde a și depus o plângere scrisă.

Chiar dacă, ulterior, ancheta avea să constate că abuzul sexual nu se adeverește, totuși specialiștii au constatat că minora a fost victima unei forme de abuz fizic la care era supusă chiar de mama sa.

”Acest caz nu a fost bine gestionat”!

La rândul său, Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Vaslui a ordonat o anchetă la școala din Bârlad, în urma căreia s-au tras câteva concluzii destul de clare.

”Într-adevăr, am constatat o deficiență în acest caz: cadrele didactice nu cunosc prevederile legale pentru astfel de situații sau nu le știu suficient de bine. Este clar că a fost vorba despre o deficiență de comunicare între toți cei implicați. Considerăm că acest caz nu a fost bine gestionat!”, ne-a declarat Gabriela Plăcintă, șefa ISJ Vaslui.

La capitolul ”deficiențe”, așa cum le spune șefa învățământului vasluian, nu putem să nu notăm o reacție de-a dreptul aberantă și nelalocul ei. În octombrie anul trecut, când fata s-a plâns pentru prima dată psihologului, conducerea școlii a decis că e mai bine să facă o anchetă proprie, în loc să anunțe poliția. Mai mult, minora a fost confruntată cu mama sa și presupusul agresor (tatăl vitreg) în fața întregii clase, asistând toți colegii săi. Cum era și de așteptat, copila a dat înapoi și de rușine a negat totul la vremea respectivă. Ulterior, însă, în ianuarie 2016, avea să se adreseze direct Poliției Bârlad.

Tocmai aceste ”deficiențe” mai mult decât absurde au fost amendate și de Avocatul Poporului, care prin intermediul avocatului Carla Cozma, consilierul coordonator al Biroului Teritorial Iași, a efectuat o anchetă proprie și a sancționat modul de operare ale celor de la Școala nr. 5 Bârlad și CJRAE Vaslui.

Scurt ”îndrumar” de proceduri în caz de copii abuzați!

Tocmai pentru a evita pe viitor repetarea unor astfel de scenarii nefaste (mai ales pentru siguranța elevilor), conducerea ISJ Vaslui a dispus elaborarea unui set de norme și proceduri după care să se ghideze fiecare cadru didactic și psiholog din toate instituțiile de învățământ din județ.

”Acest set de proceduri a fost elaborat în parteneriat cu CJRAE Vaslui și a fost transmis în toate unitățile de învățământ din județ. Documentul este în posesia fiecărui director de unitate școlară, este și pe site-ul inspectoratului, astfel încât poate fi consultat de toată lumea. Sunt explicate foarte clar modalitățile de intervenție ale cadrelor didactice în astfel de situații, inclusiv obligativitatea de a sesiza instituțiile statului abilitate să intervină în astfel de cazuri. Vrem de asemenea să încheiem un parteneriat cu DGASPC Vaslui pentru a ne asigura specialiști care să instruiască oamenii noștri în această privință”, ne-a mai precizat Gabriela Plăcintă.

Respectivul ”îndrumar” explică cadrelor didactice inclusiv noțiunile de abuz în toate formele sale, tipurile de neglijare și exploatare, precum și toate situațiile de risc pentru integritatea fizică și psihică a copiilor.

”Atunci când cadrul didactic, indiferent de specialitate, sau orice persoană, care prin natura meseriei intră în contact cu elevul, are suspiciunea că elevul se află într-una din situațiile de risc menționate în prezenta procedură, este obligat să anunțe conducerea școlii și/sau DGASPC; Conducerea școlii are obligația să anunțe prin adresă oficială, în funcție de caz, și alte instituții abilitate pentru rezolvarea situației (DGASPC, IPJ, ISJ, CJRAE, autoritățile locale etc)”, sunt doar câteva dintre procedurile pe care vor trebui să le respecte de acum încolo cadrele didactice și restul personalului din instituțiile de învățământ vasluiene.

Totuși, nu se poate spune că ISJ și CJRAE Vaslui au inventat roata acum pentru că toate aceste lucruri sunt stipulate în mod expres de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Articolul nr. 89 din această lege spune clar că orice persoană are obligația să anunțe de îndată orice suspiciune cu privire la un posibil caz de abuz sau agresiune comisă asupra unui minor. Dar, ”buna” tradiție românească ne-a învățat că e musai să-i spui și lui Gheorghe, nu doar lui Ion, că și el trebuie să respecte legea, chit că n-o cunoaște!

Exit mobile version