Apariția mai multor cazuri de sindrom hemolitic uremic în rândul bebelușilor din Argeș și decesul unora dintre ei a pus pe jar spitalele. Acestea au început să-și procure teste pentru detectarea rapidă, în doar trei ore, a toxinei de E-coli. Este și cazul Spitalului „Elena Beldiman”, care a achiziționat 20 de astfel de teste, în valoare de 800 de lei.
„Deocamdată, am comandat doar 20 de teste pentru depistarea rapidă a toxinei de E-coli. Bugetul spitalului nu ne-a permis să achiziționăm teste pentru depistarea sutelor de tipuri de germeni existenți. Sunt foarte scumpe și realmente nu ne permitem. Ce am mai achiziționat ceva mai des, au fost testele pentru depistarea Clostridium. De această dată, în premieră, ne-am procurat teste pentru depistarea toxinei E-coli, având în vedere regretabilele cazuri de îmbolnăvire a bebelușilor din județul Argeș”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean.
Reprezentantul spitalului a menționat că la secțiile Pediatrie și Boli infecțioase există cazuri de diaree, inclusiv infecțioasă, în limita numărului normal înregistrat în aceeași perioadă a anilor anteriori. Nu există nici un caz de sindrom hemolitic uremic, în urma contaminării cu E-coli. Dacă în urma investigațiilor se constată că micul pacient are diaree de tip infecțios, copilul este transferat în secția de Boli infecțioase, dacă nu, este tratat la Pediatrie. Cazurile grave care ar indica prezența toxinei E-coli, cu simptomatologie specifică sindromului hemolitic uremic (vărsături, scaune cu sânge) sunt preluate și imediat investigate. După investigații precum coprocultura, analize de sânge și efectuarea testului rapid de depistare a toxinei E-coli, copilul este perfuzat și transferat imediat cu o ambulanță cu echipaj medical către Iași, într-o secție de pediatrie unde există posibilitatea de a face dializă. Cazurile simple de infecție cu E-coli sunt tratate la secția Boli infecțioase din Bârlad.
Managerii de spitale au fost amenințați cu demiterea dacă nu vor raporta la Direcția de Sănătate Publică cazurile de sindrom hemolitic uremic. Ministerul Sănătății va efectua controale, în această perioadă, în toate spitalele din țară pentru a vedea la fața locului cum stau lucrurile. (Mihaela NICULESCU)