de Marian MOCANU
Cu ocazia Zilei Protecției Civile, șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vaslui, medicul Carmina Piseru, a făcut un apel la autoritățile județene pentru a se interveni în repararea drumurilor. „Degeaba suntem pe primele locuri în țară la numărul de intervenții ale ambulanțelor, dacă, din cauza drumurilor, timpul de răspuns rămâne unul mare. Este în pericol siguranța atât a pacienților, cât și a personalului medical de pe ambulanțe”.
Ambulanțierii, atât din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, cât și din cadrul SMURD, se confruntă cu o mare problemă pentru a putea prelua urgențele semnalate, în special cele din mediul rural. Acest lucru a fost pus în discuție de medicul Carmina Piseru, șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vaslui, cu ocazia sărbătoririi, vineri, 26 februarie, a Zilei Protecției Civile la Vaslui. Profitând de prezența la eveniment a factorilor de decizie de la nivelul județului, respectiv a prefectului Daniel Olteanu și a celor doi vicepreședinți a Consiliului Județean, Vasile Mihalachi și Corneliu Bichineț, doctorița Piseru a ridicat o problemă arzătoare, cea a posibilității ajungerii la pacient în timp util și a transportului în siguranță la cea mai apropiată unitate spitalicească: „Degeaba suntem pe primele locuri în țară la numărul de intervenții ale ambulanțelor, dacă, din cauza drumurilor, timpul de răspuns rămâne unul mare. Dorim să ne ajutați să ajungem cât mai repede la pacienți, pentru că, altfel, degeaba avem tehnică și echipamente performante, dacă nu putem ajunge la cei aflați în nevoie. Cu pacienții de grad zero, se merge și cu 140km/oră, pe drumuri rele, și astfel, în loc să plângă o familie, cea a pacienților, s-ar putea întâmpla să plângă cinci familii, a căror membri au fost implicați într-un accident cauzat de starea foarte proastă a drumurilor. Nu mai vorbim de eforturile financiare pentru menținerea în stare de funcționare a ambulanțelor. Este în pericol siguranța atât a pacienților, cât și a personalului medical de pe ambulanțe”.
Anul trecut, cele 34 de ambulanțe funcționale aparținând Serviciului Județean de Ambulanță au răspuns la peste 50.000 de apeluri de urgență, parcurgând un număr total de 2.373.658 kilometri. La acestea se adaugă și apelurile de urgență la care au intervenit ambulanțele SMURD.
„Importanța intervențiilor ambulanțierilor nu poate fi pusă la îndoială, iar faptul că intervențiile dumneavoastră sunt îngreunate de starea drumurilor este cunoscută la nivelul conducerii consiliului județean, care a făcut eforturi, mai ales în ultimii ani, pentru reabilitarea drumurilor din aria de responsabilitate a instituției. Din păcate, situația este care este, din totalul de peste 900 de kilometri de drumuri județene, o treime sunt din pământ. În ultimii ani, am avut ample programe de reabilitare și asfaltare a drumurilor județene, însă finanțarea nu a fost niciodată de ajuns. Noi vom interveni, imediat ce vremea o va permite, pe toate drumurile județene pentru reparații și pietruiri. Cred însă că marea problemă este la nivelul drumurilor sătești și comunale. Sunt cazuri de primari care nu-și fac treaba și asta o știm și noi și cetățenii! Sunt comune în care drumurile sunt un adevărat pericol, iar edilii întârzie să ia măsuri, fie din lipsă de bani, fie din lipsă de responsabilitate ori spirit gospodăresc. Sunt însă și cazuri în care nici locuitorii comunelor nu păstrează drumurile, reabilitate uneori cu mari eforturi, în stare bună. Sunt cetățeni care nu se simt bine dacă nu merg la cârciumă cu tractorul. Aceiași cetățeni, nu ies, la cererea primarilor, să ajute la repararea drumurilor pe care tot ei le-au stricat. Chiar și cu drumurile județene proaspăt asfaltate, după primele ploi se umplu de noroi de pe urma tractoarelor sau a altor vehicule care intră pe ele de pe ulițele sătești! În aceste condiții, de multe ori, suntem conștienți că aruncăm bani în vânt pentru aceste reparații, pe care însă continuăm să le facem, pentru a păstra drumurile în stare de funcționare”, a explicat vicepreședintele CJ, Vasile Mihalachi.