Est News

Europa este un butoi cu pulbere

Situația refugiaților blocați în Grecia se agravează, Germania înăsprește metodele pentru identificarea migranților, dar o rezolvare a crizei nu se întrevede.

Granița dintre Grecia și Macedonia începe să semene cu o zonă de conflict, după ce, săptămâna trecută, autoritățile de la Skopje au decis interzicerea accesului migranților afgani și au impus controale mult mai dure privind documentele de identitate ale migranților care vin din Siria și din Irak.

La punctul de trecere a frontierei de la Idomeni, unde există o tabără prevăzută să găzduiască 1.500 de persoane, sunt blocați aproximativ 6.500 de migranți și refugiați, iar sâmbătă după-amiază au izbucnit proteste.

Cei care vor să ia calea Europei Occidentale au cerut deschiderea granițelor, dar numai 300 au trecut. Refugiaților nu le surâde ideea de a rămâne în Grecia, după cum nu le surâde nici grecilor, care își văd țara invadată de migranți, în contextul în care Slovenia, Croația și Serbia au decis și ele să limiteze numărul de refugiați care intră pe teritoriile lor, după ce Austria a impus recent plafonarea intrării migranților la 80 de solicitanți de azil și 3.200 de persoane în tranzit în fiecare zi.

Potrivit unor surse din poliția elenă, citate de „The Observer“, pe teritoriul Greciei se află peste 25.000 de refugiați, iar temerile premierului de la Atena, Alexis Tsipras, că țara sa s-ar putea transforma într-un „depozit de suflete“ par să se adeverească. „Conform estimărilor noastre, numărul celor care vor rămâne blocați în țara noastră se va stabili între 50.000 și 70.000 de persoane luna viitoare“, a declarat, duminică, ministrul grec pentru politica migratorie, Yiannis Mouzalas.

Situația se înrăutățește și în alte zone. Potrivit consilierului premierului ungar pe probleme de securitate internă, Gyorgy Bakondi, numărul migranților care încearcă să intre ilegal în Ungaria din Serbia este în creștere, în timp ce poliția a reținut 110 persoane pe zi, în medie, în ultimele 10 zile. Bakondi a declarat că guvernul ungar va fi pregătit să închidă granița cu România, așa cum a procedat în cazul granițelor cu Serbia și Croația, dacă migranții încep să caute noi rute în Ungaria.

El a afirmat că în ultimele săptămâni grupuri de migranți sosesc la granița ungaro-sârbo-română, dar poliția de frontieră din România a fost eficientă în gestionarea situației.

Sursa: money.ro

Exit mobile version