de Marian MOCANU
De pe 1 martie fermierii vor putea depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile unice de plată pentru obținerea de subvenții în agricultură. Față de anul trecut, condițiile de acordare a acestor subvenții nu s-au modificat prea mult. Asociațiile de crescători de animale vor putea obține subvenții pe suprafață pentru terenurile primite în concesiune doar după ce vor depune o declarație semnată de toți membrii, nu ca până acum, doar a conducerii asociației. În ceea ce privește obligativitatea existenței studiului privind amenajamentului pastoral, această obligație a fost amânată pentru anul viitor. Pe întreaga perioadă de depunere a a cererilor de subvenții în agricultură, APIA va derula o companie de informare privind primirea cererilor unice de plată, având sloganul: „Fii fermier activ, depune cererea unică și poți obține sprijin financiar”. APIA te așteaptă!”.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va desfășura, în perioada 23 februarie – 10 iunie 2016 o campanie de informare privind primirea cererilor unice de plată, având sloganul: “Fii fermier activ, depune cererea unică și poți obține sprijin financiar. APIA te așteaptă!”. Campania de informare se va desfășura în paralel cu campania de depunere a cererilor unice de plată, având ca obiectiv general informarea fermierilor cu privire la fondurile destinate schemelor/măsurilor de plată în anul 2016, precum și la modalitatea de accesare a acestora.
„Se pune accent, în continuare, pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la modul de utilizare a aplicației de identificare a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii își pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară și își pot digitiza și măsura cu exactitate parcelele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA”, ne-a spus directorul APIA Vaslui, Răzvan Arteni. Conform acestuia, aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum și avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole, respectarea anumitor cerințe de ecocondiționalitate, atenționări referitoare la suprapunerea cu alte parcele digitizate sau supradeclararea suprafeței maxime eligibile a blocului fizic. Totodată, aplicația IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală în vederea solicitării acestora la sprijin dacă fermierul se angajează să respecte cerințele specifice măsurilor de dezvoltare rurală.
„Buna informare a fermierilor reprezintă una din cele mai importante condiții pentru derularea la timp și corectă a întregului proces de absorbție a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România”, ne-a mai declarat Arteni. Pe durata campaniei, centrele județene și locale ale Agenției vor organiza sesiuni de informare și instruire a fermierilor și respectiv a administrației agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2016, modalitatea de completare a acestora, condițiile de eligibilitate impuse de legislația europeană și națională, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum și la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor/schemelor de plată.
Campania de depunere a cererilor unice de plată în agricultură se va desfășura în intervalul 1 martie – 16 mai 2016. Cererile pot fi depuse și după data de 16 mai încă alte 25 de zile lucrătoare, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Beneficiarii plăților sunt fermierii activi, persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă. Suprafața pentru care un fermier poate solicita subvenții trebuie să fie de minim 1 ha, compusă din parcele de 0,3 ha. Dacă vorbim despre livezi, pepiniere pomicole, viticole, arbuști fructiferi, cultura de hamei sau vii, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare. Pentru sere și solarii, suprafața minimă a exploatației agricole trebuie să fie de 0,3 ha și parcele de 0,1 ha. Odată cu depunerea cererii, fermierii trebuie să anexeze în original și copie: cartea de identitate, dovada că are deschis un cont bancar, acte care atestă forma de organizare, înregistrarea fiscală și numirea/desemnarea unui administrator, dacă e cazul. În plus, fermierii trebuie să prezinte o adeverință conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului de cerere. Adeverința se obține de la primăria pe raza căreia se află exploatația agricolă. Anul trecut, la nivelul județului Vaslui, 24.538 fermieri au depus cereri de subvenție, pentru o suprafață agricolă totală de 261.196 hectare. Pentru Ajutoare Naționale Tranzitorii în Zootehnie, crescătorii de animale vasluieni au depus 3.540 cereri pentru un număr de 18.722 bovine carne, 190.653 ovine și 38.315 caprine.