Est News

Al șaptelea adolescent adus la Urgențe din cauza etnobotanicelor!

de Răzvan CĂLIN

În decurs de trei zile, cadrele medicale din oraș s-au confruntat cu șapte tineri care au consumat substanțe etnobotanice.

Sistemul medical bârlădean a înregistrat în ultimul timp o creștere alarmantă a numărului de adolescenți și tineri care cad pradă consumului de etnobotanice. În ultimele trei zile – luni, 29 februarie, marți, 1 martie și miercuri, 2 martie – la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” au fost aduși de ambulanțieri și preluați de personalul medical de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), nu mai puțin de șapte tineri.

Așa cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, luni au fost luate de un echipaj al Ambulanței Bârlad, direct de pe stradă, două eleve de liceu care se simțeau vizibil rău. Pentru ca în următoarele două zile, la UPU Bârlad să fie aduși alți cinci tineri, dintre care trei sunt minori, iar doi au 19 și respectiv 20 de ani. La fel, și aceștia au recunoscut că au fumat niște țigări ”legale” cu etnobotanice și prezentau semne clinice caracteristice: agitație psiho-motorie, dificultăți sau incoerență în exprimare, stare generală proastă etc.

Conform statisticii întocmită de spitalul bârlădean, martie a debutat în forță din acest punct de vedere dacă ne gândim că în februarie au fost înregistrate doar patru cazuri de acest gen.

Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al unității, a declarat pentru Est News: ”Trebuie ținut cont că vorbim de un diagnostic inițial, bazat în mare parte pe declarațiile pacienților. Un diagnostic de certitudine nu poate fi pus decât pe baza analizelor toxicologice și trebuie văzuți și de un medic psihiatru”.

Totuși, statisticile oficiale nu reflectă cu acuratețe realitatea din teren pentru că în foarte multe cazuri cei care, inițial, au recunoscut că au consumat etnobotanice, ulterior, din varii motive, și-au schimbat depozițiile. Pe de altă parte, nici unul dintre ei nu a putut fi supus unor analize toxicologice care să stabilească cu exactitate ce tip de substanță psihotropă au consumat. Mai ales că acest tip de analiză este efectuat atunci când persoana respectivă este internată în spital pentru tratamentul de rigoare și după ce a fost înregistrat în evidențele spitalului ca și consumator înrăit. Or, nici unul dintre tinerii bârlădeni depistați în ultima perioadă nu a necesitat (sau nu a dorit) internarea.

Vorbim de un fenomen care dă semne clare că a luat amploare, mai ales în rândul adolescenților și tineretului din Bârlad. Pe străzile din oraș se vorbește din ce în ce mai mult despre acest comerț ilicit cu etnobotanice. Alarmant este că cei mai fideli clienți sunt adolescenți și tineri cu vârste până în 25 de ani. Onomastici, zile de naștere, baluri, chefuri prin cluburi, toate aceste distracții nu sunt ”cool” până ce nu se consumă și astfel de ”prafuri”. Și nimeni nu se uită la preț (care oscilează între 7 lei și 10 lei doza), căci, din păcate, asta a ajuns să fie distracția supremă pentru ai noștri tineri. Ba chiar se vorbește că cei care practică acest comerț ilicit au reușit să se infiltreze și prin liceele bârlădene, acolo unde este cea mai importantă ”piață de desfacere” pentru etnobotanice. Luați la întrebări, directorii liceelor se jură că nu există așa ceva (sau că n-au habar), cei de la poliție îți aruncă sec fraze de genul ”Poliția Română întreprinde acțiuni specifice pentru combaterea și prevenirea fenomenului infracțional”, iar niște indivizi lipsiți de scrupule se îmbogățesc măcinând sănătatea copiilor noștri!

Exit mobile version