de Marian MOCANU
Singura candidată care s-a prezentat la concursul pentru șefia Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui, Elaria Petronela Hagiu, a predat foaia goală. În urmă cu șase ani, la concursul pentru ocuparea aceleiași funcții, la examenul scris, candidata Hagiu a primit nota 2,90!
Au fost publicate rezultatele concursului la proba scrisă pentru ocuparea postului de președinte – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui, post rămas vacant după demiterea, în toamna trecută a liberalei Simona Polak. La concurs s-au înscris doar două persoane, jurista Alina Ludmila Băetu și Elaria Petronela Hagiu, persoană binecunoscută în lumea medicală vasluiană.
Alina Ludmila Băetu nici nu s-a prezentat la examen, în timp ce „farmacista” Hagiu a predat foaia goală, primind astfel nota 0. Se pare că a avut o scuză, subiectele fiind considerate de cunoscători ca fiind foarte grele. Mult mai grele decât în urmă cu șase ani când, la concursul pentru ocuparea aceleiași funcții, candidata Hagiu a primit nota 2,90!
De neînțeles este și validarea candidaturii Elariei Petronela Hagiu, dat fiind faptul că aceasta este administratorul unui lanț de farmacii și a unui clinici private, „abonate” la banii instituției pe care voia să o conducă.
Un alt element al notorietății candidatei de nota 0 este faptul că tovarășul său de viață este nimeni altul decât Marius Cătălin Botezatu, administratorul firmei ”Teoclinik”, care este cercetat penal. La sfârșitul anului trecut, el a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, sub învinuirea de sustragere de sub sechestru. Botezatu a încălcat dispozițiile Tribunalului Vaslui, prin care era instituit sechestru asigurător impus de Finanțele Publice asupra unor bunuri ale clinicii. El a vândut unui alt om de afaceri vasluian unul din autoturismele puse sub sechestru, pentru a acoperi o parte din datoria pe care o avea către firma acestuia din urmă. Firma lui Botezatu & Hagiu este în reorganizare financiară, după ce a acumulat datorii în valoare de aproape șapte milioane și jumătate de lei. Cândva, această clinică presta servicii medicale chiar și pentru spitalul Județean de Urgență, ani la rând Teoclinik având singurul computer tomograf din județ.
Anul trecut, Teoclinik a decontat către CJAS Vaslui servicii în valoare de 800.000 lei, în timp ce, pentru anul 2016, conform planului de reeșalonare a datoriilor anunțat de administratorul judiciar desemnat în cadrul procedurii de insolvență, se anunța o creștere a veniturilor la nu mai puțin de 2,5 milioane lei. Probabil, această prognoză optimistă se baza pe numirea „sigură” a Elariei Petronela Hagiu la conducerea CJAS Vaslui. Până la organizarea unui nou concurs, interimatul la conducerea instituției va fi asigurat, în continuare, de directoarea economică Maria Vlasici.