de Răzvan CĂLIN
Din câte se pare, incendiul care a distrus o anexă și o parte din Casa Memorială ”Gheorghe Gheorghiu Dej” a fost provocat de oamenii străzii care s-au aciuat prin zonă.
Incendiul de duminică noapte care a distrus o parte din acoperișul Casei Memoriale ”Gheorghe Gheorghiu – Dej” din Bârlad a fost provocat de oamenii străzii. Este o variantă confirmată, cumva, parțial, de pompierii militari (care au spus că incendiul a avut drept cauză ”focul deschis în spații deschise”), dar susținută cu vehemență de bârlădenii care locuiesc în zonă.
”De câțiva ani buni, casa asta a devenit un fel de cuib pentru toți boschetarii și oamenii străzii. Vin aici cu regularitate, se adună mai ales pe timpul nopții, când este frig afară și fac focul din tot felul de gunoaie. Așa au făcut și duminică noaptea. De la focul făcut de ei a luat foc și casa memorială. Mai acum vreun an sau doi, parcă, a mai fost odată cât pe ce să ia foc casa lui Dej. Norocul a fost atunci că oamenii au observat mai repede focul, că altfel se întindeau flăcările și făceau pagube mai mari. Oare chiar nu se pot lua măsuri ca să nu se mai întâmple așa ceva pe viitor? E păcat, chiar dacă vorbim de casa unui fost dictator comunist, dar până la urmă face parte din istoria noastră și ar trebui să ne protejăm monumentele!”, ne-a spus unul dintre bârlădenii care locuiește în apropierea Casei Memoriale ”Gheorghe Gheorghiu – Dej”.
Incendiul a fost sesizat duminică noaptea, în jurul orei 22.30, de localnicii din zonă, care au alertat prin 112 pompierii militari. De la Detașamentul Bârlad au fost alocate imediat o autospecială cu apă și spumă și una de intervenție și comandă. De la focul făcut de boschetari pentru a se încălzi, flăcările s-au extins la o magazie-anexă și apoi la clădirea principală. Cel mai tare a fost afectată magazia, al cărei acoperiș din tablă pe astereală din lemn (în suprafață de patru metri pătrați) a ars în întregime. De asemenea, flăcările au mai distrus trei metri pătrați din acoperișul casei propriu-zise.
Primarul interimar al Bârladului, Marin Bunea, a declarat pentru Est News că în zilele următoare vor fi efectuate reparațiile de rigoare la acest obiectiv: ”În primul rând vom repara acoperișul casei pentru că altfel riscă să se degradeze foarte tare. Apoi, vom demola complet anexa respectivă. În acest fel, nu vor mai fi tentați nici oamenii străzii să se aciueze pe acolo. Oricum, vom pune în vedere și celor de la Poliția Locală să monitorizeze cu mai multă atenție zona”.
Imobilul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, iar aici, în 1901, s-a născut cel care, ulterior, în perioada 1961 – 1965, avea să fie președintele Republici Populare România, Gheorghe Gheorghiu – Dej.