Est News

Cutremur la Palat – fosta șefă contabilă a Consiliului județean Vaslui, trimisă în judecată pentru conflict de interese.

de Marian Mocanu

Ecaterina Safir, fosta contabilă șefă a Consiliului Județean Vaslui, a fost trimisă în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru conflict de interese. În cursul anului 2014 Agenția Națională de Integritate a acuzat-o pe aceasta că ar fi semnat două contracte derulate de CJ Vaslui cu firma de construcții deținută de fiul său. Ancheta a fost preluată de procurori, care au confirmat acuzațiile. În ultimii ani, SC Conbetas SRL, firma familiei Safir, a fost client permanent al lucrărilor plătite din bani publici, inclusiv în cazul lucrărilor de reabilitare a străzilor din municipiul Vaslui, finanțate cu fonduri europene.

În 2014, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui privind existența unui posibil conflict de interese în care se afla Ecaterina Safir, pe atunci contabilă șefă a consiliului Județean Vaslui. Ea era acuzată că a semnat două contracte de lucrări, în valoare totală de peste un milion de lei, pentru firma SC Conbetas SRL, societate condusă chiar de fiul ei, Ciprian Safir. Conform comunicatului ANI, Ecaterina Safir a încălcat dispozițiile legale, potrivit cărora „funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una din următoarele situații (…) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice; În cazul existenței unui conflict de interese, funcționarul public este obligat să se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii și să-l informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice, în termen de cel mult trei zile de la data luării la cunoștință”. Imediat după sesizarea ANI, Ecaterina Safir a ieșit la pensie, după ce condusese, aproape 30 de ani, serviciul contabilitate a Consiliului Județean Vaslui. Ulterior, ea a dat în judecată ANI, însă procesul a fost suspendat, până la soluționarea plângerii penale formulate împotriva fostei contabile a CJ Vaslui.

Cercetările au confirmat decizia ANI, astfel că luni, 7 martie, Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au dispus trimiterea în judecată a Ecaterinei Safir, sub acuzația de conflict de interese. În cazul în care va fi găsită vinovată, fosta contabilă șefă ar putea fi condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Familia Safir este binecunoscută în județ în domeniul construcțiilor, soțul fostei contabile șefe, Neculai, și fiul acesteia, Ciprian, conducând unele dintre cele mai mari firme din domeniu, SCIR SA, Conbetas SRL și Star Construct SRL. Cei doi au acaparat, în ultimii ani, piața construcțiilor în zonă, în special în municipiul Vaslui, câștigând mai toate licitațiile organizate de Consiliul Județean Vaslui sau Primăria municipiului Vaslui. Printre lucrările importante realizate de SCIR SA din bani publici se numără sediul Finanțelor Publice Vaslui, blocul ANL de vis-a-vis, la parterul căruia se află Serviciul de Pașapoarte, ori Teatrul de Vară, inclusiv parcul din apropiere. SCIR SA a început, acum opt ani, construcția campusului școlar de la liceul „Ștefan Procopiu”, proiect în valoare de peste 25 milioane de lei, care nu a fost finalizat din lipsă de finanțare din partea Ministerului Educației. Anul trecut, SCIR SA a acționat în instanță Primăria municipiului Vaslui pentru plata sumei de 700.000 lei, din cele 1,1 milioane lei investite până acum în acest proiect.

Firmele lui Ciprian Safir au avut și ele comenzi „grase”, printre care Piața agroalimentară Traian, stațiile de tratare și epurare din Vaslui, în curs de finalizare, a căror finanțare este asigurată din fonduri europene printr-un proiect implementat de Consiliul Județean Vaslui, sau lucrările de reabilitare a zonei centrale a municipiului Vaslui din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, plătite tot cu bani europeni. Ciprian Safir este implicat într-un scandal cu fonduri europene, fiind trimis în judecată de procurorii DNA în cazul unui proiect ce viza modernizarea și reabilitarea unui drum județean în comuna Mironeasa, județul Iași. El a fost acuzat de instigare la fals intelectual și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în baza cărora au fost obținute fonduri europene pe nedrept, pentru încasarea, pe nedrept, a unei sume de peste 1,8 milioane de lei în contul unor lucrări nefinalizate la termen. Nu este singura problemă a acestuia. Anul trecut, SC Star Construct SRL a fost somată de Agenția Națională de Administrare Fiscală să plătească suma de circa patru milioane euro, ce reprezintă obligații fiscale pe care firma ar fi trebuit să le achite statului. Este vorba de impozitul pe venit și alte obligații aferente salariilor mascate în diurne acordate muncitorilor societății, detașați pe șantiere din Germania. Firmele lui Ciprian Safir sunt vizate și de o anchetă a DNA. În luna august 2015, când procurorii anticorupție au „descălecat” la Consiliul Județean și alte instituții vasluiene, au ridicat documente, inclusiv de la sediul celor două firme de construcții. Din câte se pare, sunt în curs de instrumentare două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni în săvârșite în perioada 2011-2015 la Consiliul Județean Vaslui, fapte asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. S-ar putea, dealtfel, ca cele două anchete, cea care o privește pe Ecaterina Safir, finalizată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, și cea demarată de procurorii DNA, să fie concurente.

Exit mobile version