Est News

Timpul trece, leafa merge! – ”Bârlad” sau ”Bîrlad”, asta-i întrebarea birocraților plictisiți, în timp ce orașul se scaldă în mizerie

de Simona MIHĂILĂ

Municipiul Bârlad nu mai reprezintă o grijă pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Totul e rezolvat, blocurile de locuințe nu contenesc să răsară ca din pământ, rețelele de apă și canalizare strălucesc în soare de noi și frumoase ce sunt, drumurile șerpuiesc asfaltate până la cea din urmă uliță, avem șosea de centură și orice proiect de infrastructură ar pune bârlădenii pe masa ministerului, e aprobat și finanțat cât ai zice pește.

O singură tinichea rămăsese atârnată de coada orașului, împiedicându-l să-și ocupe binemeritatul statut de urbe civilizată și dezvoltată: litera “â” din componența denumirii sale.

Dar ministeriabilii noștri vigilenți au luat urgent măsuri pentru a remedia și această ultimă imperfecțiune. Printr-o adresă trimisă Prefecturii Vaslui, ministerul mai sus pomenit le-a cerut autorităților de la Bârlad ca, în corespondența oficială, precum și în actele emise la nivelul orașului, să nu mai scrie “Bârlad”, ci “Bîrlad”.

Argumentul suprem al reprezentanților MDRAP a fost o lege dată de comuniști: “denumirea oficială a unităților administrativ-teritoriale este cea prevăzută de Legea 2/1968, privind organizarea administrativă a teritoriului României, iar scrierea numelui municipiului să fie cea prezentată în lege”.

Funcționarilor orașului li s-a atras atenția: “Cea mai frecventă greșeală este folosirea literei “â” în loc de “î”.

Păi, se poate așa ceva? Să permitem noi, bârlădenii, ca taman un fleac ca ăsta să ne tragă în jos, când am ajuns pe culmi atât de înalte?

Un nebun a aruncat piatra, înțeleptul Solomon cheltuie banii statului ca să o scoată

Supărare mare la partid (PSD, cum care?) că prefectul (liberal) Daniel Olteanu le-a cântat în strună funcționarilor ministerului care nu pot dormi de grija “â”-ul din denumirea Bârladului. Acesta ar fi păcătuit grav transmițând mai departe adresa de la minister. Atât de grav, că pentru un prefect pesedist, un asemenea gest ar fi fost de neconceput. Nu încape îndoială, de exemplu, că un prefect numit de PSD ar fi dat de pamânt cu adresa ministerului! Ar fi înroșit telefonul Vaslui-București de atâta strădanie de a îndrepta lucrurile și chiar și-ar fi dat demisia în semn de protest. Asta este, doar, conduita pesediștilor de un sfert de secol de când conduc județul: fie își dau demisia, fie se iau la trântă cu șefii de la București ori de câte ori Bârladul, Vasluiul sau oricare localitate din județ sunt bătaia lor de joc. Nu vă amintiți de revolta capilor din PSD (Solomon, Buzatu și compania) în chestiunea gazelor de șist?

Nu e pregătit pentru funcția asta”, “Nu e un bun bârlădean”, a decretat deputatul pesedist Adrian Solomon, într-o conferință de presă organizată special, ieri, la sediul PSD Bârlad. în legătură cu lipsa de reacție a lui Olteanu în dilema față de litera ”â”.

Candidatul PSD la funcția de primar al Bârladului a decis să fie el cel care să rezolve această importantă problemă a orașului (printre puținele pe care le lăsase nerezolvate, dacă facem un tur prin cartierele orașului). A anunțat că a depus deja o propunere legislativă pentru modificarea Legii 2/1968. ”În procedură de urgență”, și nu oricum!

Din expunerea de motive: ”În data de 17 februarie 1993, Academia Română a emis o hotărâre prin care se stabilește revenirea la “â” și “sunt” în grafia limbii române, iar pe 10 martie 1993, Prezidiul Academiei Române își exprimă acordul. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, din 22 martie 1993. La punctul 8 al acestei hotărâri se impune ca toate documentele oficiale ale instituțiilor din România să fie scrise cu noua grafie, începând cu 15 aprilie 1993. Având la bază aceste prevederi, administrația locală din municipiul Bârlad a operat aceste schimbări de grafie în documentele oficiale, incluzând aici și numele municipiului. Deși observăm că Parlamentul României, primăria și Consiliul Local au înțeles să aplice hotărârea Academiei Române, Guvernul, prin Direcția de Evidență a Persoanelor și Administrarea Bazelor de date, nu a operat modificarea numelui municipiului Bârlad, în lipsa unui act normativ cu caracter special care să modifice Legea 2”.

Exit mobile version