de Simona MIHĂILĂ
Scandal fără precedent între Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui și profesorul de fizică Ioan Adam, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, după ce conducerea inspectoratului a decis să-i repartizeze Liceului „Ștefan Procopiu” Vaslui un telescop pus la dispoziție elevilor merituoși de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării.
Profesorul Adam, președintele prestigioasei Asociații Astronomice „Sirius” Bârlad, cea care pregătește olimpici la Astronomie, pe bandă rulantă, prin propriile eforturi, acuză inspectoratul că, din dorința de a favoriza Liceul „Procopiu”, a încălcat flagrant criteriile de repartizare a telescopului, impuse de minister.
„Inspectorul de specialitate prof. dr. Irina Dumitrașcu a acționat premeditat în ceea ce privește luarea deciziei de a transfera telescopul Liceului «Ștefan Procopiu» Vaslui, unde funcționează soțul domniei sale. Cazul este prea asemănător unei situații de conflict de interese”, susține profesorul Adam prin intermediul unei note de protest trimisă redacției noastre.
Profesorul bârlădean afirmă că decizia luată de ISJ nu doar că încalcă ordinul ministerului, dar poate fi considerată drept un act de sabotare a pregătirii elevilor bârlădeni care fac parte din lotul de olimpici al județului la disciplina Astronomie și Astrofizică. Asta în condițiile în care în municipiul Vaslui nu există niciun elev calificat la etapa națională.
Profesorul Ioan Adam a trimis conducerii inspectoratului un memoriu prin care cere explicații în legătură cu decizia de a atribui telescopul unei unități de învățământ care nu îndeplinește condițiile impuse de minister.
Cum se face de râs conducerea ISJ Vaslui!
Răspunsul primit, semnat de inspectorul-șef Gabriela Plăcintă și de Irina Dumitrașcu, inspector școlar pentru Fizică, a fost catalogat de Adam drept „penibil”: „Nu doar că mi s-a confirmat bănuiala că liceul din Vaslui a fost ales pentru că acolo predă soțul inspectoarei de specialitate, profesor de fizică și dumnealui, dar că olimpicii bârlădeni au devenit bătaia de joc a inspectoratului. Motivele pentru care telescopul a ajuns acolo nu are nicio legătură cu performanța, cu meritele, adică exact cu acele condiții cerute prin Ordinul de Ministru”.
Principalul motiv pentru care conducerea ISJ Vaslui a decis că telescopul trebuie să ajungă la Liceul „Procopiu” a fost, după cum reiese din răspunsul instituției, faptul că Bârladul are destule telescoape, iar Vasluiul niciunul.
Inspectoarele Plăcintă și Dumitrașcu au mai înșiruit o serie de motive, absolut hilare ținând cont că niciunul nu avea vreo legătură cu cerințele ministerului: câțiva elevi de la o școală din Vaslui au participat la Olimpiada de Astronomie (fără, însă, a reuși să treacă de etapa locală), un elev de la o altă școală a fost într-o tabără de astronomie, doi profesori au făcut cursuri de formare în astronomie, alți doi au fost membri în Comisia de evaluare a olimpiadei la această disciplină, câțiva profesori au cumpărat un Manual de astronomie (senzațional!), iar alți câțiva ar vrea să urmeze cursuri de formare.
Cu acest răspuns de toată jena se justifică inspectoarele Plăcintă și Dumitrașcu în fața sumedeniei de olimpici la Astronomie pregătiți de Asociația „Sirius” Bârlad!
Cele două nu au explicat, însă, și în ce măsură alegerea de a repartiza echipamentul la Liceul „Procopiu” atinge scopul Ministerului Educației de a „recompensa școlile și profesorii cu rezultate dovedite” la olimpiadele naționale și internaționale de astronomie.
„Este ridicol să îi îndrumi pe olimpicii bârlădeni către telescoape private”
Profesorul Ioan Adam a comentat mai mult decât elocvent explicațiile comice ale conducerii ISJ: „Nu există nicio prevedere în Ordinul de Ministru care să
Profesorul a condamnat îndrăzneala celor două de a folosi drept argument faptul că elevii din Bârlad nu au nevoie de telescoape de la minister pe motiv că pot bate la alte uși: „Este ridicol să ai pretenția ca telescoape private aparținând unei asociații sau altei entități din Bârlad să asigure pregătirea elevilor pentru olimpiadă, activitate desfășurată sub apanajul ministerului Educației!”.
Președintele Asociației „Sirius” consideră că singura unitate școlară din județ care îndeplinește criteriile Ordinului de Ministru este Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.
Profesorul Ioan Adam a fost coordonatorul Cercului de Astronomie „Mihai Eminescu” (1985-2001), iar asociația pe care o conduce și pe care a fondat-o este partener permanent al liceului.
Plăcintă repară nedreptatea cu o altă nedreptate
„Dar acești olimpici, de cine sunt pregătiți? Nu de Asociația «Sirius» și de profesorii de la «Eminescu»”, a reacționat profesorul Adam.
Așadar, dacă inițial, șefa ISJ a considerat corect să-i dea Vasluiului telescopul pe motiv că la Bârlad există această aparatură, acum a revenit asupra deciziei alocându-l unui liceu care deține, deja, unul. Spre deosebire de Liceul „Eminescu”, unde nu există niciun telescop. Și, chiar acceptând logica potrivit căreia la ”Codreanu” sunt olimpici la Astronomie, nu cu aceeași unitate de măsură ar fi trebuit cântărite lucrurile și în cazul Liceului ”Procopiu”?
Inspectorul-șef Gabriela Plăcintă nu a putut fi contactată de reporterii Est News pentru a oferi mai multe lămuriri.
Cartea de vizită a Liceului „Eminescu” la disciplina Astronomie
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad este considerat centru național al astronomiei școlare. A fost implicat în organizarea a două ediții a Olimpiadei Naționale de Astronomie (2003, 2008), profesorul Adam fiind cel care a înaintat Ministerului Învățământului primul proiect care viza organizarea în România a acestei competiții.
Performanța elevilor și a profesorului pregătitor în domeniul astronomiei și astrofizicii este materializată prin numeroase premii ale elevilor la olimpiadele naționale și olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică, printre care 5 medalii și 2 Mențiuni la OIA și OIAA.
Și în momentul de față, în cadrul Liceului „Eminescu” și al Asociației Astronomice „Sirius” sunt pregătiți pentru olimpiadă și diverse concursuri elevi de la diverse unități școlare din Bârlad și Zorleni.
Profesorul Adam a fost team leader la prima participare a României la Olimpiada Internațională de Astronomie: 2003, ediția a VIII-a, desfășurată în Suedia. Lotul a fost alcătuit din trei elevi: doi la categoria juniori și unul la categoria seniori. De asemenea, el a participat ca profesor însoțitor la Olimpiada Internațională de Astronomie din 2007 (Ucraina) și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din 2008 (Indonezia).
Doi dintre participanții la etapa internațională a Olimpiadei de Astronomie au fost elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad: George Robert Butunoi (2003), Georgian Alin Melinte (2004).
Trei elevi ai acestui liceu (Bianca Camelia Balan, Răzvan Cristian Popa, Dorel Tătaru) au obținut un certificat paneuropean în urma participării la evenimentul “INFN-LNF International Masterclass in Modern Physics”, curs organizat la Roma și centrat pe teme de astronomie și astrofizică.