În perioada 18-20 martie la Bârlad se va desfășura cea de-a 36-a ediție a „Zilelor Cuza”. Evenimentul, organizat de Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad în colaborare cu Primăria și Consiliul Local, va cuprinde mai multe activități dedicate marcării a 196 de ani de la nașterea domnitorului Cuza.
Pe 18 și 19 martie, de la ora 10, Cercul Militar Bârlad va găzdui concursul de cultură generală „Cuza și Bârladul”, la care vor participa elevi de liceu și gimnaziu. Pe 19 martie, de la ora 11, la Teatrul „Victor Ion Popa”, elevi ai Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” vor susține un spectacol omagial. Seara, de la ora 17, tot la Cercul Militar Bârlad va fi vernisată expoziția de grafică, pictură și sculptură intitulată „Cuza, Unirea și Bârladul”, cu lucrări ale elevilor Liceului Pedagogic „Ion Popescu”.
Pe 20 martie, de la ora 10, în holul Primăriei, bârlădenii sunt invitați la expoziția de numismatică și medalistică „Omagiu lui Cuza” organizată de Societatea de Numismatică din Bârlad. De la ora 10.30, în sala de ședințe a Primăriei va începe simpozionul „150 de ani de la detronare”, la care sunt invitați să conferențieze prof. univ. dr. Cătălin Turliuc și prof. univ. dr. Nicolae Crețu, ambii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Organizatorul simpozionului este Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad, condusă de prof. Oltea Rășcanu Gramaticu.
„La 20 martie 1820 s-a născut la Bârlad Alexandru Ioan Cuza, viitorul domnitor al Unirii Principatelor Române, întemeietorul statului modern român. În cei șapte ani de domnie (1859 – 1866), împreună cu colaboratorii săi Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Manolache Costache Epureanu și C.A. Rosetti, a realizat opera de modernizare a României. Printr-o politică reformistă, a reușit să integreze România în Europa modernă a secolului XIX. Alexandru Ioan Cuza a fost nevoit să abdice la 11 februarie 1866 din cauza «monstruoasei coaliții». Abdicarea sa se încadrează între necesitate și lovitură de stat, urmare fiind aducerea, la 10 mai 1866, a prințului Carol de Hohenzolern, cu care începe etapa monarhiei în România”, ne-a declarat Oltea Rășcanu Gramaticu.
Posteritatea lui Alexandru Ioan Cuza a fost onorată de către bârlădeni, care în ultimele decenii au reușit să stabilească locul casei care a aparținut familiei Cuza și unde s-a născut domnitorul, a reușit să dea numele său unei străzi principale din cartierul Podeni, cât și unui liceu din centrul orașului, care astăzi se numește Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”. Cu banii comunității bârlădene au fost ridicate două busturi ale domnitorului, unul chiar în fața Colegiului Tehnic „Cuza” și al doilea în fața Cercului Militar. Pe 20 martie 2008, în piața civică a orașului, a fost dezvelită statuia lui Alexandru Ioan Cuza, opera cunoscutului sculptor Paul Vasilescu, autorul unei statui similare amplasate pe Dealul Spirii din București. (Mihaela NICULESCU)