Est News

Dezastru la simularea Bacalaureatului

de Marian MOCANU

Mai puțin de o treime din elevii claselor a XI-a și XII-a care au susținut simularea examenului de Bacalaureat au reușit să ia note de trecere. Matematica a fost piatra de încercare pentru elevii din anii terminali de liceu, în timp ce la istorie, pentru elevii de clasa a XI-a, și la economie ori informatică, la clasa a XII-a, s-au luat cele mai multe note peste 5. Au fost mai puține note de zece chiar și decât la examenul adevărat de Bacalaureat de anul trecut: 24 la clasa a XI-a, și doar 45 de note de zece la clasa a XII-a, jumătate din ele la Logică!

Inspectoratul școlar Județean Vaslui a afișat vineri, 18 martie, pe site-ul propriu, statistica privind rezultatele obținute de elevii vasluieni la simularea examenului de Bacalaureat din acest an. Rezultatele sunt nu doar dezastruoase, ci și îngrijorătoare, câtă vreme doar 845 din totalul de 2.802 elevi de clasa a XII-a prezenți la toate probele de examen, respectiv 33,94%, au „scos” medii peste 5! Media minimă de promovare, pentru fiecare disciplină în parte este 5, iar media finală a notelor la toate disciplinele, necesară pentru promovarea examenului de Bacalaureat, este minimum 6. Din acest punct de vedere, doar 22,84% din elevii vasluieni din ultimul an de liceu ar fi promovat examenul de Bacalaureat. Asta înseamnă o treime din numărul celor care au promovat efectiv acest examen de maturitate în vara anului trecut! Surprinde și numărul mare de elevi, nu mai puțin de cinci, care au fost prinși copiind, cu toate că știau că este doar o simulare de examen, iar notele nu vor fi nici măcar trecute în catalog.

La clasa a XI-a, rezultatele au fost ceva mai bune, promovabilitatea fiind de 33,94%. Asta în condițiile în care nu au susținut decât două examene, cel la română, unde 50,89% din cei 3.095 elevi prezenți au obținut note peste cinci, și proba profilului, la alegere între matematică și istorie. Și aici, matematica a fost cea care a pus probleme elevilor, doar 23,96% din cei 2.028 elevi prezenți promovând acest examen, în timp ce la istorie procentajul de promovabilitate a fost de 58,99%. Au fost și note de 10, una la română, șapte la matematică și nu mai puțin de 16 la istorie, fără însă ca vreun elev de clasa a XI-a să exceleze și să aibă media 10. Și aici, au fost trei elevi eliminați din examen, pentru încercări de fraudare.

În ceea ce privește elevii de clasa a XII-a, care, peste doar trei luni vor susține adevăratul examen de Bacalaureat, cele mai mici procente de promovabilitate au fost la matematică, doar 33,33% din cei 1.863 de elevi care au susținut această probă au obținut note peste 5, biologie – 956 elevi, 34,31% promovabilitate, și fizică – 101 elevi, 38,61% promovabilitate. La polul opus, cele mai mari note s-au primit la economie, unde 24 din cei 26 de elevi care au susținut acest examen au primit note de trecere, și informatica, cu 81 de elevi din totalul de 88 care au luat note peste cinci, din care 4 note de 10. În ceea ce privește examenul de limba română, promovabilitatea a fost de 55,38%, respectiv 1.672 elevi din cei 3.019 prezenți obținând note mai mari de cinci, cele mai multe, 1.028 note, fiind între 5 și 6,99. Un procentaj foarte bun de promovabilitate s-a înregistrat la istorie, cea de-a doua probă la alegere a profilului. Astfel, 869 de elevi din totalul celor 1.095 care au susținut această probă, respectiv 79,36%, au obținut note peste 5, din care 9 note de 10 și alte 127 note între 9,00 și 9,99. Cele mai multe note de 10 le-au primit elevii care au susținut examenul la Logică, 22 dintre cei 820 elevi primind nota maximă, iar alte 147 de lucrări au primit note între 9,00 și 9,99.

Au fost și foarte mulți absenți, nu mai puțin de 417 elevi de clasa a XII-a, din totalul celor 3.219 înscriși, și 269 elevi de clasa a XI-a, din totalul de 3.257 înscriși, absentând la cel puțin unul din examene. Rezultatele obținute la această simulare a Bacalaureatului ar trebui să fie un semnal de alarmă, în special pentru elevii care vor susține cu adevărat, peste trei luni, acest examen de maturitate și care ar trebui să „se pună cu burta pe carte”.

Exit mobile version