Romanii care vor sa debuteze in afaceri vor putea primi un ajutor de stat de pana la 45.245 lei (circa 10.000 de euro) pentru investitii, prin Programul SRL-Debutant 2016, potrivit proiectului de procedura de derulare a acestei scheme de finatare, publicate duminica de Ministerul Economiei.
Directia Politici Antreprenoriale, din subordinea Ministerului Economiei, a publicat duminica propunerea de procedura de derulare a Programului SRL-D, editia 2016. Data la care antreprenorii debutanti vor putea sa-si depuna cererile de finantare si planurile de afaceri NU a fost inca stabilita.
Programul va fi implementat impreuna cu o institutie de credit (banca) partenera, anul acesta.
Directia Politici Antreprenoriale sustine ca prin cooptarea unei banci partenere se va facilita accesul microintreprinderilor la credite garantate de stat – una dintre componentele programului, cealalta fiind acordarea efectiva de graturi de pana a 10.000 de euro.
Ca si pana acum, si in anul 2016 intensitatea finantarii nerambursabile este de 50%. Aceasta inseamna ca un antreprenor debutant va putea obtine pana la circa 10.000 de euro finantare de la stat, insa omul de afaceri va trebui sa puna si el inca pe atat, din surse proprii, pentru investitia in afacere.
Beneficiarii pot, insa, sa obtina credit bancar pentru asigurarea cofinantarii de 50%.
„Pentru intocmirea Contractelor de Finantare, beneficiarii trebuie sa prezinte dovezi certe privind capacitatea de cofinantare a proiectului, respectiv prezentarea de: extras de cont semnat de catre ofiterul bancar (eliberat cu cel mult 3 zile lucratoare inainte de data depunerii) care sa demonstreze ca beneficiarul dispune de suma necesara cofinantarii /contract/ linie de credit, emise de o institutie financiara bancara din Romania, si care vor acoperi cel putin valoarea finantarii proprii a proiectului, respectiv procentul de cofinantare din cheltuielile eligibile” – se arata in propunerea de procedura de implementare a Programului SRL-D 2016.
Dovada capacitatii de finantare/cofinantare a proiectului va fi prezentata la sediul Oficiului teritorial pentru IMM-uri (OITIMMC) la momentul semnarii contractului de finantare de catre parti.
Suma maxima care va fi acordata in acest an va fi de 45.245 lei/ beneficiar.
De asemenea, trebie precizat ca antreprenorul va trebui sa plateasca din banii sai toate investitiile inlcuse in program, pentru ca apoi statul sa-i decontee cheltuielile in limita celor circa 10.000 de euro acordati.
Practic, pentru a obtine ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro, anreprenorul debutant trebuie sa isi asigure din start un necesar de 20.000 de euro.
In anul 2016, bugetul alocat schemei de ajutor de minims SRL-D este de 22.700.000 lei. Ministerul Economiei estimeaza ca anul acesta va ajuta cu granturi 501 microintreprinderi in Programul SRL-D.
Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de afaceri in vederea obtinerii finantarii se fac online pe site-ul http://www.aippimm.ro/.
Cine va putea lua banii
Prin Programul SRL-D se acorda facilitati pentru microintreprinderile nou-infiintate, conduse de intreprinzatorii debutanti in afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata debutanta (SRL-D).
Firma beneficiara trebuie sa fi fost infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati.
Antreprenorii beneficiari trebuie sa nu fie la prima afacere. Aceasta inseamna ca vor fi exclusi de la finantare cei care au mai avut firme sau au derulat activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata (PFA), precum si cei care au sau au avut parti sociale sau actiuni la alte companii.
Firma beneficiara trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev 2).
Ce pot cumpara intreprinzatorii debutanti cu banii de la stat
Viitorii oameni de afaceri vor putea investi ajutorul nerambursabil de pana la 10.000 de euro de la stat intr-o serie intreaga de active, cum ar fi:
- Terenuri pentru realizarea de constructii/ amenajare efectuate in cadrul proiectului, destinate activitatii pentru care s-a solicitat finantarea; achizitionarea de terenuri fara constructie/amenajare efectuate in cadrul proiectului nu reprezinta cheltuiala eligibila in Program; amenajararea pe terenuri inchiriate /concesionate pentru realizarea activitatilor proiectului reprezinta cheltuiala eligibila numai pentru realizarea activitatilor sportive, recreative si distractive;
- Constructii pentru desfasurarea activitatii pentru care s-a solicitat finantarea;
- Mobilier pentru dotarea spatiilor amenajate destinate activitatii pentru care s-a solicitat finantarea,
- Echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, echipamente IT si tehnica de calcul,
- Autoutilitare,
- Instalatii de incalzire sau climatizare aferente spatiului de productie/servicii/comert;
- brevete de inventie, design industrial, marci de produse si servicii (francize, etichetare ecologica, licente si software, etc.);
- realizarea unui site (maximum 10.000 lei) – pentru prezentarea activitatii solicitantului si a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli inregistrare domeniu, fara hosting), pentru operatorii economici care nu detin alt site si care trebuie sa fie functional la data depunerii cererii de eliberare a ajtorului nerambursabil.
- Materii prime, marfuri.
Beneficiarii vor fi obligati sa asigure bunurile achizitionate prin Program in favoarea OTIMMC, impotriva tuturor riscurilor, pe o perioada de 4 ani si sa cesioneze toate drepturile pe care le vor dobandi in temeiul asigurarii catre administratorul programului.
Resurse utile
Descarca e AICI proiectul de procedura SRL-D 2016
Consulta AICI toate documentele propuse pentru SRL-D 206
Sursa: startupcafe.ro