Președintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul șef de stat american în funcție care vizitează această țară în ultimii aproape 90 de ani, relatează The New York Times (NYT) online.
Air Force One a aterizat la Havana la ora locală 16.18 (22.18, ora României), potrivit DPA.
Ținând o umbrelă în mână, în această după-amiază ploioasă, președintele a fost întâmpinat, în timp ce cobora zâmbind din avion – împreună cu Prima Doamnă Michelle Obama și cele două fiice Sasha și Malia – de către oficiali cubanezi de rang, înclusiv de ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla și de ambasadorul american la Havana Jeffrey DeLaurentis.
„Que bolá Cuba? (Ce mai faceți?) Tocmai am aterizat aici și abia aștept să mă întâlnesc și să primesc vești direct de la poporul cubanez”, a scris președintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, potrivit The Guardian.
Această vizită – rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni – este menită să strângă relațiile dintre cei doi vechi inamici și „să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece”, comentează NYT.
Obama se bucură de o mare susținere față de eforturile sale de a-i aduce cei doi vechi înamici împreună, atât în rândul poporului cubanez, care-l consideră pe șeful statului american drept o personalitate a transformării, cât și în Statele Unite, unde interesul față de Cuba este tot mai puternic, adaugă ziarul american.
Președintele, însoțit de Prima Doamnă Michelle Obama, fiicele lor Sasha și Malia și soacra sa Marian Robinson, începe această vizită ca turist. În ciuda ploii a a străbătut străzile din vechea Havană, alcamat de locuitori
Agenda vizitei – care reflectă contradicțiile ce pot complica relațiile dintre Statele Unite și Cuba – include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluției, sediul Guvernului comunist, și o întâlnire, marți, cu un grup de disidenți, foste victime ale reprimării regimului.
Obama este însoțit de o amplă delegație de membri ai Congresului din ambele partide care-i susțin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei – ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de președinte.
Din delegație fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunități pe această insulă.
O ploaie a început duminică, la ora locală 16.00 (22.00, ora României), iar străzile Havanei păreau ciudat de pustii. Doar câteva mașini circulau pe arterele principale. În vechea Havană și în apropierea sediului Ambasadei Statelor Unite, pe bulevardul Malecón, către Golful Havana, doar turiștii păreau interesați de o plimbare.
Obama efectueză, după sosire, o vizită la sediul ambasadei unde, în august, steagul american a fost ridicat pentru prima dată după ce Dwight D. Eisenhower, președintele de la acea vreme, a întrerupt relațiile diplomatice cu insula comunistă, în 1961.
De asemenea, președintele american se întâlnește și cu cardinalul Jaime Ortega, care a jucat un rol central în negocierile secrete ce au condus la apropierea inițială, în 2014. Cardinalul a efectuat o vizită clandestină la Casa Albă, ca interlocutor din partea Papei Francisc, în vederea impulsionării unui acord între Obama și Castro.
Sursa; mediafax.ro