Est News

Copiii cu sindrom Down, sărbătoriți la Centrul „Miracol” din Bârlad

Ieri, cei 20 de beneficiari ai serviciilor Centrului „Miracol” din Bârlad, copii cu sindrom Down au fost răsfățați cu o piesă de teatru, tort, baloane și multă căldură sufletească.

Pe 21 martie, a fost Ziua Internațională a Sindromului Down, zi marcată în România pentru prima dată în 2012.

„Centrul <<Miracol>> are 20 de beneficiari, copii cu sindrom Down care sunt coordonați de doi lucrători sociali, un kinetoterapeut, un psiholog și un asistent social. Deocamdată, nu avem logoped, de aceea, pentru ședințele de logopedie Centrul colaborează cu Asociația Star of Hope, cu sediul în aceeași clădire. Astăzi, de ziua lor, nu i-am antrenat prea mult în activități, ci le-am oferit surprize de care să se bucure. Elevi ai Liceului Pedagogic <<Ioan Popescu>> au prezentat sceneta <<Fata babei și fata moșului>>, iar copilașii cu sindrom Down le-au răsplătit efortul cum numai ei știu să o facă, interpretând câteva cântece învățate de la educatorii lor”, a declarat Oana Proțop, asistent social în cadrul Centrului „Miracol”.

Alături de copii au fost prezeți și părinții, dar și asistenții maternali profesioniști care au în plasament astfel de copii.

„Vin cu băiețelul meu de două ori pe săptămână la acest centru pentru kinetoterapie, ludoterapie, ergoterapie și logopedie. De șapte ani, venim aici chiar dacă locuim la Banca. Sunt mulțumită de evoluția băiețelului meu de 9 ani, care învață la o școală normală în Banca, citește, socotește, are calificative de <<Bine>> și chiar <<Foarte bine>>”, a declarat Angelica Stamatin, mama unui copil cu sindrom Down, beneficiar al Centrului „Miracol” din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr. 1 Bârlad.

Și Doru Vâlciu, tatăl unei fetițe de 9 ani cu sindrom Down consideră centrul un real ajutor pentru copilul său.

„Venim în fiecare zi la Centru. Progresele fiicei mele nu sunt mari pentru că o operație la inimă a încetinit recuperarea mai rapidă, dar avem încredere în specialiștii de aici și răbdare, în același timp”, a mărturisit Doru Vâlciu.

La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, sunt înregistrați 25 de copii cu sindrom Down. Ziua 21 martie este o zi dedicată conștientizării problemelor cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom, o afecțiune cauzată de existența unui cromozom suplimentar 21.

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a sindromului Down a fost „Prietenii mei, comunitatea mea”. Potrivit ONU, incidența sindromului Down este de 1 la 800 de nou-născuți, la nivel mondial. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version