Duminică, 20 martie, s-a încheiat cea de-a XXXVI-a ediție a Zilelor Cuza, la Bârlad. Evenimentul care a marcat încheierea manifestărilor dedicate împlinirii a 196 de ani de la nașterea domnitorului a fost simpozionul „150 de ani de la detronare”. Inițiat de Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad și organizat în colaborare cu Primăria și Consiliul Local, simpozionul s-a bucurat, în acest an, de prezența colonelului (r) Constantin Chiper, vicepreședintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor” și prof. univ. dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aceștia, alături de dr. Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean Vaslui, și alți profesori de istorie din Bârlad, au prezentat materiale interesante despre militarul, reformistul, strategul și patriotul Cuza, născut în 1820 la Bârlad.
O intervenție inedită, din perspectivă culturală, a avut prof. univ. dr. Nicolae Crețu, care a atras atenția că deși personalitatea lui Cuza este una marcantă în istoria poporului român, nu s-a scris nici un roman și nu s-a realizat nici un film dedicat domnitorului.
„Cuza este destul de prezent în artele plastice, dar în literatură deloc. În contextul în care vorbim despre Unirea Principatelor, despre modernizarea României prin reformele lui, imaginea domnitorului nu poate fi decât una umană. S-a creat o imagine metaforico-simbolică. Domnitorul era iubit de țărani, târgoveți, cărturari ai vremii. Există documente istorice, cărți scrise de istorici, despre domnia lui Cuza, dar, nici până la această oră, nu a fost scris un roman despre personalitatea lui Cuza. Probabil, va veni și ziua în care va apărea un scriitor care să nu fie timorat de complexitatea perioadei Micii Unirii, un scriitor care să zugrăvească într-un roman personalitatea și domnia lui Cuza cu luminile și umbrele ei. Va trebui să fie un scriitor pe care să-l țină puterile și să prezinte în lucrarea sa de beletristică reformele, strategiile, spiritul de leadership al lui Cuza, care a avut parte de o echipă excepțională, dar și infidelitățile conjugale sau stilul dictatorial al acestuia. Despre Lincoln sau Napoleon s-a scris literatură în care s-a spus lucrurilor pe nume. În România, de la Marin Preda, nu a mai existat nici un scriitor care să dea dovadă de curaj, inteligență și subtilitate în tratarea unor subiecte sensibile dar importante ale istoriei”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Crețu.
După simpozionul deschis de prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, în piața civică din Bârlad, a avut loc un ceremonial militar și religios și au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului. Au ținut să aducă astfel un omagiu lui Cuza reprezentanți ai unităților militare din Bârlad, ai Poliției, ai Consiliului Local și Județean, ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, ai veteranilor de război și ai unor partide politice. Bârlădenii prezenți în piața civică au putut vedea elemente de tehnică militară din dotarea Garnizoanei Bârlad, dar și o scurtă scenetă susținută de actori ai Teatrului „Victor Ion Popa”. (Mihaela NICULESCU)