Est News

Validarea rezultatelor referendumului de la Pungești – în sarcina magistraților Judecătoriei Vaslui

de Marian MOCANU

Rezultatul referendumului de demitere a primarului comunei Pungești va reveni Judecătoriei Vaslui, au decis vineri, 25 martie, judecătorii Curții de Apel Iași. Până la finalizarea cererii formulate în instanță de Instituția prefectului Județului Vaslui, pungeștenii anunță că vor continua să picheteze sediul instituției.

Cererea Prefecturii Vaslui de validare sau nu a referendumului de la Pungești va fi judecată zilele acestea de magistrații Judecătoriei Vaslui, a decis vineri Curtea de Apel Iași. Astfel, cererea se va întoarce la instanța unde a fost depusă inițial. Probabil și din cauza ambiguității reglementărilor legale privind referendumurilor locale, Judecătoria Vaslui a declinat responsabilitatea către Tribunalul Vaslui. La rândul ei, această instanță a declinat competența judecării cauzei către… Judecătoria Vaslui, luând astfel naștere un conflict negativ de competență. Pentru soluționarea acestei situații s-a recurs la arbitrajul Curții de Apel Iași.

IF

Cel mai probabil, cererea Prefecturii Vaslui cu privire la rezultatele referendumului de demitere a primarului comunei Pungești va fi soluționată zilele viitoare, asta dacă nu cumva judecătorii vor pasa încă odată responsabilitatea către altă instituție, respectiv către Autoritatea Electorală Permanentă sau Birul Electoral Central. Cert este că, indiferent de sentința care va fi dată de instanță, aceasta ar putea fi contestată la Curtea de Apel, ceea ce înseamnă că soluția finală a cererii Prefecturii ar putea întârzia chiar și până aproape de campania electorală. Până atunci, membrii Mișcării de Rezistență de la Pungești, principalii contestatari ai primarului comunei, Mircia Vlasă, anunță că vor continua protestele în fața Instituției Prefectului Județului Vaslui. „Suntem siguri că, din punct de vedere legal, avem dreptate, iar validarea referendumului de demitere a primarului comunei Pungești trebuie făcută conform legii 3/2000 actualizată, ceea ce înseamnă că Mircia Vlasă trebuie să plece. De aceea vom continua protestele, pentru a fi siguri că nu ne sunt încălcate drepturile și se va face dreptate”, a declarat pentru Est News, Constantin Pâslaru, unul din liderii Mișcării de la Pungești.

Instituția Prefectului Vaslui a fost obligată printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungești după ce, în 2013, mai mulți localnici au solicitat acest lucru. Aceștia erau nemulțumiți că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de șist. Atunci, peste o mie de pungeșteni au semnat o petiție prin care cereau demiterea primarului Mircia Vlasă, iar Consiliul Local al comunei a dat, sub presiunea locuitorilor, chiar o hotărâre de organizare a unui referendum în acest sens. Cele două cereri au fost respinse de fostul prefect, Andrei Puică, acesta motivând că nu sunt motive legale pentru demiterea primarului Vlasă. La doi ani distanță, referendumul a avut totuși loc, duminică, 20 martie, fiind înregistrată o prezenta la urne de 34,3%, din care 89,29% au votat pentru demiterea edilului în funcție. Rezultatul a provocat noi tensiuni în comună, din cauza ambiguității legii. Referendumul local este reglementat atât prin Legea referendumului (3/2000), cât și prin Legea administrației locale (215/2001). Prima prevede, în urma modificării în vigoare din 2014, că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Cea de-a doua cere un cvorum de 50% plus unu.

Președintele Biroului electoral local, judecătorul Neculai Burlibașa, a decis ca validarea referendumului să se facă cu o prezență la vot de minim 50% plus unu din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.

Exit mobile version