de Răzvan CĂLIN
Clădirea instituției stă să se dărâme peste copii și educatori și are nevoie urgent de reparații capitale. Cum edilii bârlădeni nu au mișcat un deget ca să remedieze situația, câteva educatoare și-au suflecat mânecile și au inclus grădinița într-un proiect umanitar derulat de o asociație guvernamentală care ajută la reabilitarea instituțiilor de învățământ. Pentru ca și Grădinița nr. 5 Bârlad să poată fi inclusă în acest proiect, educatorii au fost nevoiți să apeleze la mila internauților cărora le cere să dea ”like”, astfel ca unitatea să aibă șanse cât mai mari de a fi selectată.
Situată chiar în centrul orașului, grădinița este una dintre cele mai solicitate instituții de învățământ de acest gen din Bârlad. Peste 150 de copii învață între zidurile dărăpănate ale clădirii, ce riscă de la o zi la alta să se prăbușească peste ei. Clădirea este într-un stadiu avansat de deteriorare: pereții sunt crăpați, tencuiala a căzut pe o suprafață extinsă, cărămida este măcinată de intemperii și vechime, nu este izolată termic ceea ce face ca umezeala și igrasia să se infiltreze adânc în structura clădirii și să ducă la apariția mucegaiului. Ultima reparație mai serioasă a fost făcută în 1977. De atunci, nimic. Doar igienizările anuale și ceva cârpeli, pe ici pe acolo, în limita bugetului anemic alocat de autoritățile locale la capitolul Învățământ.
În consecință, clădirea (care este și una de patrimoniu) se macină văzând cu ochii, de la un la altul, ajungând să semene în momentul de față cu o ruină în toată regula. Doar placa de identificare și grupurile de prichindei care intră și ies, mai arată că aici funcționează o instituție de învățământ.
Cadrele didactice și conducerea grădiniței sunt din ce în ce mai îngrijorate din cauza stării avansate de deteriorare a clădirii. Trecerea anilor și intemperiile (amplificate de lipsa unor operațiuni de reconsolidare), au măcinat din greu structura clădirii. Tot personalul, dar și părinții copiilor se tem că la cel mai mic cutremur clădirea se poate nărui. Au ajuns să se roage ca în eventualitatea unui seism, acesta să se producă în afara programului, în caz contrar tragedia ar depăși-o cu mult pe cea de la Clubul ”Colectiv” din București.
Culmea administrației la Bârlad: să ceri voturi și ”like”-uri ca să consolidezi o grădiniță!
”Sperăm să strângem cât ai multe voturi și like-uri pentru a fi selectată să fie inclusă într-un proiect de reabilitare. E nevoie de cât mai multe voturi și like-uri pentru ca șansele de reușită să fie reale. Nu puteam să lăsăm această situație să dureze la infinit. Am considerat că este o oportunitate pentru noi care merită să o încercăm. Nu avem ce pierde! Poate primim ajutorul necesar ca nu cumva să se dărâme clădirea! An se an se degradează tot mai tare. Nu s-au făcut decât reparații de astea superficiale cu îngrijitorul pe care îl avem. Din cauza aspectului exterior al clădirii cred că am pierdut copii în ultimii ani. Pentru că oamenii ajung să-și facă o imagine după cum arată clădirea și pe exterior. Omul își spune, pe bună dreptate «Îmi aduc copilul aici să cadă clădirea peste el?». Demersuri s-au făcut ani la rând către primăria locală, dar de fiecare dată ni s-a spus că nu sunt bani. Așa că acum am încercat și noi și varianta asta, poate câștigăm și noi un proiect de reabilitare. Dar este necesar ca, pe site-ul respectiv să intre cât mai mulți oameni și să ne voteze grădinița și, în același timp să dea și like”, ne-a declarat educatoarea Mihaela Pleșu.
Toate educatoarele implicate în acest demers au început să distribuie cu îndârjire pe facebook această inițiativă, adresând rugăminți către toți cunoscuții (și nu numai) de a intra pe site-ul respectiv (iată link-ul: https://filantropi2016.patrumaini.ro/index.php?r=gradinite%2Fgradi&id=55&fb_source=notification&ref=notif¬if_t=app_notification) pentru a vota și da ”like” în dreptul Grădiniței nr. 5 Bârlad.
”Ne dorim să lucrăm în condiții decente, nu într-o clădire atât de devastată”!
Iată, așadar că, în timp ce întreaga tagmă politică, între care și edilii pesediști din fruntea orașului, cerșesc voturi de la electorat pentru încă o tură la putere, dascălii sunt forțați să cerșească înduioșarea internauților pentru obținerea unor pomeni de la entități private. Ca și cum părinții copiilor care s-au perindat în ultimii zeci de ani în grădinița cu pricina au vărsat taxele și impozitele în buzunarele filantropilor, nu la bugetul local.
”Noi am depus memorii la Primăria Bârlad în repetate rânduri. Ultimul a fost înaintat în vara anului trecut. Ni s-a spus că nu sunt bani. Nu știu de ce dar am senzația că de-a lungul timpului grădinița noastră nu a beneficiat de o atenție la fel ca multe altele din oraș. Și suntem o grădiniță cu renume, cu un corp didactic foarte bine pregătit, care am avut rezultate frumoase de-a lungul anilor și am fost apreciați în mod onest de părinții copiilor. Din păcate, acum avem o clădire foarte, foarte uzată și avem mare nevoie sa fie reconsolidată. Dincolo de orice, toți cei care lucrăm aici ne dorim să lucrăm în condiții decente, nu într-o clădire atât de devastată”, ne-a declarat Aura Oprea, directoarea Grădiniței nr. 5.
Cei care lucrează în această instituție, dar și părinții copiilor înscriși aici, își pun următoarea întrebare: e nevoie să se întâmple vreo nenorocire pentru ca o problemă de acest gen să capete în sfârșit o rezolvare?