Est News

Azi, ultima zi de plată a obligațiilor către stat, pentru a beneficia de amnistie fiscală

de Marian MOCANU

Românii care nu și-au achitat dările la stat până la 30 septembrie 2015 pot cere Fiscului să le anuleze penalitățile și o parte din dobânda datorată. Condiția principală este să își fi achitat până astăzi inclusiv obligațiile de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 și administrate de ANAF. În plus, până la sfârșitul lunii iunie, trebuie plătite și 45,8% din dobânzile principale aferente restanțelor până la jumătatea lui 2016, pentru a beneficia de ștergerea diferenței de 54,2%. La nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui, până ieri au fost depuse 791 notificări de către contribuabili care vor să beneficieze de amnistie fiscală.

Contribuabilii care înregistrează, la data de 30 septembrie, datorii către bugetul general consolidat pot beneficia de stingerea penalităților de întârziere aferente obligațiilor de plată principale. Condiția principală este plata, până la 31 martie, a tuturor obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv. Nu este singura facilitate acordată celor care se achită de obligațiile financiare către stat. În cazul în care, până la sfârșitul lunii iunie, achită 45,8% din dobânzile aferente obligațiilor de plată restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, vor beneficia de ștergerea restului dobânzilor. Aceste două condiții, dar și plata obligațiilor principale curente cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 și 31 martie 2016 sunt obligatorii pentru ca respectivii contribuabili să beneficieze de amnistia fiscală legiferată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 44/2015. Pentru a beneficia de ștergerea penalităților și a peste jumătate din dobândă, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor. „Categoriile de obligații de plată accesorii care, potrivit legii, pot face obiectul facilităților fiscale sunt următoarele: penalitățile de întârziere; o cotă de 54,2% din dobânzi; o cotă de 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a OUG nr.39/2010 pentru modificarea și completarea OG nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Pentru a-și exprima intenția de a beneficia de anularea obligațiilor de plată accesorii potrivit ordonanței de urgență, contribuabilii depun o notificare la registratura organului fiscal competent sau prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. În baza notificărilor depuse, organul fiscal competent emite și comunică, contribuabililor, decizia de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii”, ne-a declarat Nelu Sava, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui. Cererea de anulare a datoriilor poate fi depusă până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. Depunerea ulterioară acestui termen este considerată tardivă, iar contribuabilul nu poate beneficia de amnistie fiscală.

Având în vedere că, de multe ori, penalitățile de întârziere și dobânzile pot depăși cu mult obligațiile restante de plată, nu mai puțin de 791 contribuabili vasluieni au depus, până ieri, notificări pentru a beneficia de amnistie fiscală. O parte dintre aceste notificări au fost depuse de societăți aflate în insolvență sau reorganizare. Asta cu atât mai mult cu cât au avut posibilitatea de a efectua plăți din sumele indisponibilizate ca efect al popririlor asiguratorii sau executorii instituite. Începând cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, dobânzile de întârziere la plata s-au redus de la 0,03% pe zi, la 0,02% pe zi, iar penalitățile de întârziere la plată de la 0,02% pe zi, la 0,01% pe zi. Această măsură, la fel ca amnistia fiscală, a fost luată în scopul reducerii sarcinii totale a accesoriilor pentru contribuabilii care declară toate obligațiile fiscale, dar plătesc cu întârziere.

Exit mobile version