Est News

Nu e păcăleală, de la 1 aprilie s-ar putea ca medicii să nu mai prescrie rețete

de Marian MOCANU

Medicii de familie ar putea fi puși în situația de a nu putea elibera, în primele zile ale lunii aprilie, rețete sau alte acte medicale, din cauză că, nici până acum, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a semnat contractele cadru pe anul în curs. Chiar dacă vor fi chemați să semneze aceste documente, medicii ar putea refuza, până la noi negocieri.

La sfârșitul lunii expiră contractul cadru dintre medicii de familie și CNAS, contract pe baza căruia funcționează toate cele 175 cabinete medicale de familie din județul Vaslui. Nici până la această dată, medicii de familie nu au fost invitați la negocieri pentrua semna noile contracte. Asta înseamnă că, de la 1 aprilie, s-ar putea ca medicii să nu mai elibereze rețete gratuite sau compensate, ori alte acte medicale, cu excepția trimiterilor de urgență spre spitale sau medici specialiști.

„De fiecare dată, este aceeași problemă: suntem anunțați în seara de dinaintea datei de 1 aprilie să ne prezentăm la CJAS pentru a emna contractul. Deocamdată, nu se știe nimic. Fără să avem contract valabil, nu putem să eliberăm rețete. Medicii vor fi la program, vor consulta pacienții, vor îndruma cazurile urgente către spitale sau medicii specialiști, însă nu vor elibera rețete”, a declarat, pentru Est News, dr. Cornelia Lovin, președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie Vaslui.

Ea a mai spus că, în situația în care vor fi chemați să semneze noile contracte, s-ar putea ca medicii de familie să refuze să o facă, deoarece revendicările lor pe tema acestui subiect, transmise CNAS nu au fost luate în seamă: „Nu putem accepta contractul cadru în forma în care a fost anunțată, pentru că nici măcar nu am putut negocia acest contract, chiar dacă suntem părți semnatare. Ni se pune în față un document, asupra căruia avem mai multe obiecții și ni se cere să fim de acord cu el! Mai mult, nu se știe nici măcar dacă va fi posibil să se încheie acte adiționale ale contractului, așa cum se proceda în anii trecuți, acte adiționale prin care, ulterior semnării contractelor, să fie rezolvate o parte din revendicările noastre, ale medicilor de familie. Toată lumea știe că sistemul de sănătate din România este perfectibil, dar la vârful sistemului, parcă nu se vrea acest lucru. Și noi, Asociația Medicilor de Familie, și alte organizații sau sindicate ale lucrătorilor din sistemul medical am venit cu propuneri, care însă nu au fost băgate în seamă”.

Printre revendicările medicilor de familie se numără alocarea unui procentaj mai mare din PIB și din bugetul CNAS pentru asistența medicală de bază, o mai mare permisivitate a prescrierii unor medicamente de către medicii de familie, pentru a evita ca bolnavii să fie puși pe drumuri la cabinetele medicilor specialiști doar pentru primi o scrisoare medicală, ori înlăturarea deficiențelor din sistemul cardului de sănătate.

„Sistemul cardului de sănătate are foarte multe sincope. Sunt zile în care medicii nu pot prescrie rețete on-line și sunt obligați să le prescrie off-line. Avem colegi care au fost puși la plată pentru că nu au transmis la timp rețetele off-line, ori cărora li s-a imputat că au prescris și medicamente pe care nu aveau dreptul să le prescrie. Și asta doar pentru că sistemul nu este funcțional la capacitatea optimă! Nu sunt singurele revendicări ale noastre, mai sunt și altele, cum ar fi gratuitate a serviciilor medicale pentru personalul medical și elaborarea unei legislații împotriva agresivității asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei, dar cea mai importantă revendicare este recunoașterea dreptului de negociere a organizațiilor reprezentative ale medicilor de familie. Un prim semnal de alarmă a fost tras, săptămâna trecută, prin greva japoneză și mitingul din fața Ministerului Sănătății la care au participat sute de medici”, a mai declarat dr. Cornelia Lovin, președintele Asociației Județene a Medicilor de Familie Vaslui.

Exit mobile version