Est News

Scandal mocnit la Spitalul din Bârlad – Asistentele și infirmierele obligate să plătească amenzile administrate șefilor de secții, în urma controlului de săptămâna trecută

de Simona MIHĂILĂ, Răzvan CĂLIN

Revoltă maximă la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, unde asistentele medicale și infirmierele din cele mai multe secții s-au trezit cu o hârtie sub nas prin care li se cere să pună mână de la mână ca să plătească amenzile încasate de șefii de secții și de asistentele-șefe, în urma controlului efectuat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, săptămâna trecută.

Chiar dacă valoarea fiecărei amenzi este de doar 500 de lei, șefilor de secții li s-a părut de nesuportat. Suma a fost împărțită la numărul de angajați din fiecare secție, în așa fel încât toți să contribuie în mod egal la ridicarea poverii financiare căzută din senin pe umerii domnilor doctori, sărmanii de ei. În unele secții contribuția este de 20 de lei de căciulă, iar acolo unde personalul este mai numeros fiecărui angajat i-a revenit ”cota” de 15 lei. Cât dă domn’ sau doamna doctor, atât să dea și infirmiera cea cu salariul minim pe economie! Ca să fie ”dreptate”, ce atâta demnitate?!

La unele secții – cum ar fi Boli Infecțioase sau Medicală – angajații au avut de suportat două amenzi, întrucât pe lângă șef a fost sancționată și asistenta-șefă. Suma împărțită a fost, așadar, de 1.000 de lei.

Surse din interiorul spitalului au declarat, pentru reporterii ziarului nostru, că această decizie aberantă a provocat serioase tensiuni în rândul personalului, toată lumea fiind extrem de indignată. Nimeni nu are, însă, curajul de a-și înfrunta șefii pe față, de teama represaliilor. Este și motivul pentru care oamenii au acceptat să stea de vorbă cu noi doar sub protecția anonimatului.

”De cum am ajuns la serviciu, mă pomenesc cu un tabel în fața ochilor, cu numele noastre și cu suma pe care o avem de plătit. Mi se pare inadmisibil să plătim noi oalele sparte ale șefilor. Dacă și-au asumat responsabilitatea funcției, atunci să și-o asume și cu cele rele, nu numai cu cele plăcute. Șeful de secție nu împarte cu mine sporul de conducere pe care îl încasează lunar”, ne-a spus o asistentă.

”Ar fi putut contesta amenzile, dar nu au făcut-o deoarece se simt vinovați. Să nu împartă amenzile, așa cum nu împart cu noi nici sporul de conducere”

Nimeni nu a putut afla dacă halucinanta directivă a plecat de la conducerea spitalului sau de la nivelurile inferioare. De altfel, în anumite secții șefii amendați nu au avut curajul să le transmită, personal, subalternilor decizia că trebuie să se lase buzunăriți. Actul de vitejie a fost dus la bun sfârșit de diverși colegi cu exces de zel.

”Nu știm a cui a fost ideea, cert este că ne pun pe noi toți, inclusiv brancardierii, îngrijitorii, infirmierele și asistentele medicale, să contribuim cu bani la plata acestor amenzi. Nu ni se pare normal să se procedeze în acest fel. Ce vină avem noi, simplii salariați, că spitalul nu corespunde normelor europene?  Muncim zi și noapte ca să menținem cât de cât spitalul pe linia de plutire și ei ne pun să le plătim amenzile. Unde s-a mai văzut așa ceva? Unii fac boacănele și alții plătesc?!”, s-a revoltat un alt salariat din spital.

Subalternii sunt cu atât mai indignați cu cât șefii de secții ar fi putut contesta amenzile, dacă se considerau nevinovați. Faptul că nu au făcut-o este, pentru ei, dovadă că se simt cu musca pe căciulă.

”Așa stând lucrurile, nu au niciun drept să arunce asupra noastră responsabilitatea managementului defectuos. Ar fi fost de bun-simț din partea dumnealor să ne arate și procesul-verbal al amenzii. Ca să vedem și noi care sunt motivele. Ei, ca șefi de secție ar fi putut contesta, ar fi putut spune că circuitele în spital nu le fac ei. Ar fi putut prezenta dovezi că au cerut remedierea lucrurilor și că cererile nu le-au fost aprobate. Din moment ce nimeni nu a contestat, înseamnă că sunt în culpă. Iar dacă sunt în culpă, atunci să plătească. Singuri, nu împreună cu subalternii”, este declarația altei asistente.

 

Conducerea pretinde că nu știe

 

Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean, ne-a declarat că la nivelul conducerii unității nu sunt informații cu privire la această situație: ”M-am interesat la conducere și mi s-a spus că nu au cunoștință de așa ceva. Dar, dacă sunt persoane afectate de această decizie, atunci se pot adresa organelor competente”.

E mai mult decât evident că nimeni nu are curajul de a-și asuma decizia care a stârnit mânia asistentelor și, mai ales, a infirmierelor. Și, la fel de evident, este că responsabilii mizează pe teama acestora de a-i înfrunta. E lesne de înțeles că aproape niciunul dintre salariații unității nu ar îndrăzni să facă vreo plângere (fie către conducerea spitalului sau către ale organisme sau autorități competente). Ar însemna să-și riște locul de muncă pentru 15 – 20 de lei.

Reamintim că săptămâna trecută s-a încheiat o inspecție ordonată de Ministerul Sănătății la unitatea spitalicească din Bârlad. Controlul a fost efectuat de o echipă de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani și a evidențiat o serie întreagă de nereguli. Cele mai mari au fost găsite, așa cum era de așteptat, la TBC, Boli Infecțioase sau Medicală. Inspectorii au solicitat conducerii spitalului bârlădean să ia măsuri rapide de remediere a tuturor deficiențelor constatate. În același timp, mare parte din șefii secțiilor au fost sancționați cu amendă în valoare de 500 de lei, iar asistentele – șefe de la secțiile Medicală și Boli Infecțioase au fost amendate cu aceeași sumă.

 

Exit mobile version