de Marian MOCANU
Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a adoptat mai multe modificări la legislația privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Dacă modificările vor fi votate de deputați, de la 1 iulie se va elimina plafonul maxim al indemnizației, de 3.400 lei/lunar, iar mamele vor primi, timp de doi ani, 85% din veniturile avute înainte de naștere. Cele care se întorc mai devreme la muncă vor primi un stimulent de revenire de 50% din indemnizația minimă, până la sfârșitul concediului de maternitate. În județul Vaslui, din cei 1.818 beneficiari sunt și unii a căror indemnizație de creștere a copilului este plafonată în prezent la 3.400 lei/lunar, iar numărul lor ar putea crește după adoptarea acestei legi.
Camera Deputaților a adoptat mai multe modificări la legislația privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, Modificările au fost aduse la un proiect de lege adoptat de Senat în septembrie 2015. Conform noilor amendamente, va fi eliminat plafonul maxim al indemnizației, limitat până acum la 3.400 lei/lunar. Mamele vor primi indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă nu mai puțin de 85% din salariul minim brut pe țară. Nivelul indemnizației lunare se va majora cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare copil, în cazul în care mama naște gemeni, tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere. Salariul minim brut pe țară, la care ar urma să se raporteze calculul acestei indemnizații, este în prezent de 1.050 lei pe lună și va crește, de la 1 mai, la 1.250 lei/lună. Un alt amendament adoptat se referă la durata concediului de maternitate, care va fi de doi ani. Dacă însă mamele doresc să se întoarcă la muncă, acestea vor primi un stimulent de revenire egal cu jumătate din indemnizația minimă, care este în cuantum de 85% din salariul minim brut. Practic, acest stimulent de inserție sau de revenire va crește de la 425 lei/lunar, cât este în prezent, la 1.062,50 lei, de la data adoptării legii. O altă prevedere este aceea că părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului nu poate fi concediat timp de șase luni de la revenire. Conform inițiatorilor acestor măsuri, se speră că astfel va crește natalitatea, în special în rândul mamelor cu venituri peste medie.
Modificările aprobate miercuri de deputați ar putea intra în vigoare de la 1 iulie dacă proiectul de lege va fi promulgat. Reprezentanții guvernului s-au opus adoptării, motivând că nu sunt resurse financiare pentru acoperirea acestor cheltuieli. Aceasta lege se va aplica inclusiv mamelor care au născut deja și care vor fi în concediu pentru creșterea copilului la dara de 1 iulie, când legea va intra în vigoare, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. La acest moment, în județul Vaslui primesc indemnizație de creștere a copilului un număr de 1.820 mame, printre ele fiind și câteva care primesc indemnizația maximă, plafonată până acum la 3.400 lei lunar.