Elevii de clasa I de la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Albești și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din comuna Laza au primit vizita polițiștilor, prilejuită de proiectul educațional „Școala Siguranței Tedi” în care Inspectoratul General al Poliției Române este partener.
Polițiștii au discutat cu elevii despre măsurile pe care copii trebuie să le adopte pentru a fi în siguranță. Subiectele abordate au fost siguranța copiilor pe stradă, cât de importantă este respectarea regulilor de circulație, dar și măsurile de siguranță pe care copiii trebuie să le adopte acasă, la locul de joacă și la scoală. Necesitatea proiectului este argumentată prin faptul că elevii de clasă I, ce se află la începutul unei etape importante a vieții, se confruntă cu noi provocări și sunt în situația de a lua primele decizii fără ajutorul părinților. Scopul acestui demers este acela de a crește gradul de siguranță al copiilor. Programul se concentrează pe identificarea potențialelor riscuri, prezentându-le elevilor și părinților acestora pericolele care îi pot afecta pe cei mici, acasă, la scoală sau în vacantă, precum și modalitățile de prevenire și furnizarea de soluții, prin metode educative specifice vârstei lor. Proiectul vizează însușirea informațiilor privind siguranța personală, de către cei vizați.
Câteva din îndemnurile adresate de polițiști copiilor, utile oricărui elev de clasa I sau chiar mai mare, sunt transmise și cetățenilor care vor să-și informeze cât mai bine copii:
– Mergi întotdeauna însoțit de un prieten atunci când parcurgi drumul casă-scoală;
– În stația de autobuz, stai alături de grupul tău de prieteni; este mai sigur și mai plăcut;
– Dacă în timp ce mergi spre casă/scoală, cineva încearcă să între în vorbă cu tine, îndepărtează-te de respectiva persoană și povestește această întâmplare unui adult în care ai încredere (părinte, profesor);
– Nu intra în vorbă cu un adult care îți cere să-l ajuți cu indicații de orientare; nu uita că pentru astfel de informații, ar trebui să apeleze tot la un adult și nu la un copil;
– Refuză orice persoană care se oferă să te ducă acasă cu mașina;
– Dacă vrei să mergi undeva după ore, cere-le voie părinților;
– Dacă observi că te urmărește cineva, îndreaptă-te către zone mai aglomerate și cere ajutorul unui polițist sau unui adult însoțit de alt copil. Povestește-le părinților sau unei persoane în care ai încredere ce ți s-a întâmplat. (George PROCA)