Est News

Apicultorii din Puiești își caută dreptatea în instanță!

de Mihaela Niculescu, Răzvan CĂLIN

Opt din cei 20 de apicultori cărora firma Deratcos Bârlad le-a otrăvit albinele în primăvara anului trecut au dat în judecată atât firma, cât și Primăria Puiești și Asociația Crescătorilor de Animale. Conducerea DSVSA Vaslui o scaldă pe motiv că legea nu i-ar permite să intervină în astfel de cazuri.

La un după ce 20 de apicultori din comuna Puiești au trecut prin momente cumplite din cauză că aproape 1.400 de familii de albine au murit otrăvite cu un insecticid aruncat în zonă de SC Deratcos SRL Bârlad, oamenii încă își mai caută dreptatea pe la instituțiile statului. Deși cei mai mulți dintre ei au renunțat la luptă, dezamăgiți probabil de lentoarea cu care autoritățile își fac datoria, totuși opt dintre ei au apelat la instanța de judecată. Aceștia sunt apicultori din satele Călimănești, Lălești, Cetățuia, Cristești și Puiești care s-au unit și au dat în judecată primăria comunei, Consiliul Local, Asociația Crescătorilor de Animale ”Zoo” Puiești și, bineînțeles, principalul vinovat, Deratcos SRL Bârlad.

„Ne aflăm deja la al cincilea termen al procesului, moment în care va trebui să se facă o expertiză apicolă. Se va alege aleatoriu un expert apicol care să se pronunțe în mod avizat referitor la valoarea pagubei. Cei vinovați trebuie să plătească în funcție de evaluarea efectuată de expert”, a declarat pentru Est News Dumitru Munteanu, unul dintre apicultorii care au fost afectați de stropirea cu Fipronil. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru 13 aprilie.

În primăvara anului 2015, Deratcos SRL a realizat stropiri pe imaș cu o substanță (Fipronil) interzisă de Comisia Europeană din anul 2014. Fipronilul este un produs pentru dezinsecție care are o remanență de 30 de zile pentru albine, iar pentru sol, de 348 de zile. Această otravă, în adevăratul sens al cuvântului (de 6475 de ori mai toxică decât DDT –ul) a produs apicultorilor din comuna Puiești o pagubă pe care ei o estimează la aproximativ 400.000 de lei.

Pe de altă parte, cel puțin curios este faptul că până în momentul de față Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui nu a luat nici o măsură în acest caz și s-a ferit să adopte o poziție fermă. Implicarea celor de la DSVSA Vaslui s-a rezumat la a preleva probe de la fața locului, pe care le-a trimis la București pentru a fi analizate. Ulterior, după sosirea rezultatelor, le-a transmis direct Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, recte Serviciul de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, care efectuează ancheta în acest caz.

”Noi am prelevat probele, le-am transmis spre analiză la București, iar atunci când ne-au venit rezultatele le-am trimis direct la poliție, fără a deschide plicul. Pentru că legislația în vigoare nu ne permite să întreprindem mai mult de atât în astfel de cazuri. Anchetarea și stabilirea vinovaților pică în sarcina altor instituții, nu a noastră. Mai mult de atât nu avem ce face pentru că nu ne permite legea!”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Apicultorii, însă, sunt de părere că lipsa de reacție a inspectorilor veterinari ar putea avea și o altă explicație mai umană: patronul firmei Deratcos Bârlad, Constantin Drăguț, este soțul secretarei directorului DSVSA Vaslui. O situație care, ce-i drept, poate da naștere la o multitudine de scenarii și supoziții.

De la IPJ Vaslui am aflat prin intermediul agentului principal Loredana David că ancheta în acest caz este încă în desfășurare: ”Colegii de la Serviciul de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au întocmit un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de distrugere și poluarea prin evacuarea în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri ori substanțe periculoase. Ancheta este încă în derulare”.

Singura instituție care a reacționat prompt a fost Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Vaslui, care imediat după producerea incidentului a amendat cu 30.000 de ei firma bârlădeană.

Exit mobile version