Est News

PSD, PNL și UDMR merg marți la Cotroceni la consultări pe tema legilor securității naționale

Președintele Klaus Iohannis va discuta marți cu reprezentanții PSD, PNL și UDMR la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul securității naționale, în condițiile în care modificările legislative preconizate nu a fost făcute publice deocamdată. 

Delegația PSD, din care vor face parte președintele partidului, Liviu Dragnea, și președintele Comisiei pentru control SRI, deputatulGeorgian Pop, va discuta cu președintele de la ora 10.00. Din delegația social democraților mai fac parte și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat luni că nu a primit un draft al legilor siguranței naționale, ci doar o invitație și a explicat care este mandatul cu care va merge la Cotroceni. „Capacitatea investigativă a statului român trebuie să fie păstrată sau întărită, ținând cont de realitățile nefericite, atât din apropierea noastră, cât și din alte zone ale globului. În același timp, drepturile fundamentale ale cetățeanului nu trebuie să fie afectate. Avem un punct de vedere conturat în ceea ce privește cel puțin cele trei legi care pot fi subiect de discuție mâine (marți – n.r.) pe care o să-l prezentăm președintelui și, după întâlnire, îl vom face public”, a afirmat Dragnea.

Delegația liberalilor va fi primită la Palatul Cotroceni pentru discuții pe team pachetului de legi la ora 11.00. Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat, vineri, la Sibiu, că delegația va fi compusă din cinci membri, așa cum s-a solicitat, că va condusă de cei doi copreședinți și că vor participa secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu și purtătorul de cuvânt, Ionuț Stroe. 

„Cadrul legislativ pe problema securității este unul depășit. Vorbim de legi din anii ’90 care și-au atins perioada de valabilitate și care trebuie actualizate pentru că sunt dinaintea intrării României în diferite structuri cum ar fi UE, NATO și ne confruntăm în 2016 cu provocări noi la nivel regional și internațional, cu amenințări noi. Din acest motiv, o discuție pe această temă este mai mult decât necesară. Vom merge la acest dialog cu bune intenții, vom discuta despre principii pentru că nu avem un pachet de legi care să ne fi parvenit în acest moment”, a declarat Gorghiu.

Liderul liberal a mai spus că „va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor și libertărilor cetățenilor și nevoia de apărare a ideii de siguranță.”

La ora 12.00 președintele Klaus Iohannis va discuta cu delegația UDMR. Președintele partidului, Kelemen Hunor, a spus joi că susține ideea prezenrii unui act de identitate la cumărarea unei cartele prepay, dar consideră că nu se poate „sacrifica pe altarul securității” tot ceea ce înseamnă drepturile și libertățile fundamentale.

„Eu cred că în orice situație, această dispută securitate versus libertate nu trebuie să ne ducă în direcția în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate. Siguranța este importantă pentru fiecare cetățean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare țară, mai ales când exită amenințări de genul celor cu care se lovește Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securității tot ceea ce înseamnă drepturile și libertățile fundamentale. Trebuie găsită o soluție prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetățean și a comunității”, a spus Kelemen.

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației în domeniul securității naționale. Delegațiile UNPR, ALDE și minoritățile naționale vor veni la consultări miercuri, tot începând cu ora 10,00.

Iohannis a argumentat miercuri seara, la TVR, că norocul și profesionalismul serviciilor au ferit România de evenimente teroriste până în prezent, dar că legile trebuie aduse la zi sau legislația mai veche înlocuită ”cu una mai bună pe alocuri”.

”Eu sunt convins că Parlamentul va găsi soluția cea mai bună”, a subliniat șeful statului, arătând că își dorește consultări și cu politicienii, și cu societatea civilă.

El a insistat asupra faptului că statul trebuie să apere și să garanteze drepturile și libertățile civile în aceeași măsură în care trebuie să asigure un climat de siguranță.

Klaus Iohannis a declarat, la bilanțul Serviciului Român de Informații, că lipsa unei legislații coerente privind securitatea cibernetică și națională rămâne o temă sensibilă, iar reforma nu poate întârzia.

După atentatele teroriste de la Bruxelles, președintele Comisiei parlamentare de control asupra activității SRI, Georgian Pop, a declarat că a cerut SRI evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România și a invitat SRI să spună de ce legi are nevoie pentru ca munca de prevenție să fie mai eficientă.

”Există un proiect de directivă europeană din decembrie, de anul trecut, în dezbaterea Comisiei Europene privind combaterea terorismului și va trebui, cu maximă responsabilitate, ca în perioada următoare să modificăm următoarele aspecte: pe legea 535 privind combaterea terorismului, în momentul în care a fost adoptată în anul 2004 nu exista acel fenomen de ‘foreign fighters’ și atunci în toată Europa, pentru a fi o abordare unitară, se pune problema ca în cadrul sau în rândul infracțiunilor similare celor de terorism, să poată fi introduse alte infracțiuni, cum ar fi pregătirea în tabere speciale de antrenament a teroriștilor, finanțarea terorismului, finanțarea unor persoane care să se pregătească în scopuri teroriste, propaganda teroristă și recrutarea în mediul online a posibililor atentatori de tip kamikaze”, a explicat Pop, după ședința Comisiei de control asupra activității SRI.

Potrivit Comisiei pentru controlul activității SRI, Parlamentul trebuie să modifice nu doar legea 535 din 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, ci și legea 51/1991 privind securitatea națională a României și legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI.

Sursa: mediafax.ro

Exit mobile version