Est News

Bârlădenii se revoltă împotriva etnobotanicelor!

de Răzvan CĂLIN

Tot mai mulți bârlădeni ne sesizează că fenomenul etnobotanicelor ia o amploare deosebită. În oraș au apărut zone unde toată lumea știe că de acolo poți face rost de niște ”legale”. Oamenii sunt nemulțumiți de ineficacitatea autorităților care par depășite de situație.

Că ne place sau, realitate este că în ultimii ani Bârladul a fost atins din plin de un flagel pe care localnicii nu ar fi dorit să-l cunoască: traficul de etnobotanice. Încet, încet, profitând de credulitate unora, dar mai ales de lipsa de reacție a autorităților, orașul s-a alăturat celorlalte localități înscrise pe harta acestui fenomen care otrăvește lent, dar sigur, o generație întreagă. În edițiile anterioare ale cotidianului Est News am tratat pe larg acest flagel și vom continua să o facem dintr-o datorie morală de a trage un semnal de alarmă și, mai ales, cu speranța că organismele statului își vor face în cele din urmă datoria.

Ne vedem nevoiți să revenim pe marginea acestui subiect fierbinte din cauza valului de sesizări care ne-au parvenit din partea a diverși cetățeni care se arată extrem de îngrijorați față de această problemă a comerțului ilicit cu etnobotanice. Surprinzător și deopotrivă alarmant este faptul că deja în oraș se vorbește despre diferite zone din urbe care s-au transformat în veritabile fiefuri ale traficanților. Cu ajutorul cetățenilor am reușit să creionăm o rudimentară (dar elocventă) hartă a zonelor din Bârlad de unde consumatorii de etnobotanice își pot procura ”marfa” mult dorită. Chiar dacă totul pare desprins dintr-un scenariu de film american despre traficul de droguri, realitatea este că Bârladul mai are foarte puțin până să semene cu celebrele cartiere rău famate din orașele de peste ocean.

Trafic cu etnobotanice sub nasul oamenilor legii!

Oamenii ne-au povestit că una dintre zonele socotită drept areal al ”dealer”-ilor de etnobotanice este, culmea, chiar în buricul târgului. Vorbim despre zona numită Crolux, în imediata vecinătate a Colegiului Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza”. Locația nu este aleasă întâmplător, căci proximitatea cu un liceu înseamnă ”vad bun” atât timp cât adolescenții formează grosul clientelei. Culmea este că în zonă pot fi văzute zilnic patrulând echipe de jandarmi sau de la Poliția Locală, mai ales că în zonă este și parcul de la Teatrul ”Victor Iona Popa”. Cu toate acestea, susțin cei care ne-au sesizat, traficul cu etnobotanice se desfășoară nestingherit și înflorește de la o zi la alta chiar sub nasul oamenilor legii. Care, sincer vorbind, nu prea înțelegem ce păzesc!

”Chiar în parcările auto din zonă, sau la intrarea în parc, ori fie pe aleile dintre blocurile din apropierea Liceului Industrial, ai toate șansele să dai peste tot felul de indivizi dubioși care vând etnobotanice. De multe ori au șepcile trase pe ochi, sau glugile de la geci puse pe cap, ca să nu li se vadă bine fața. Par și ei foarte tineri, că nu sunt în nici un caz oameni în vârstă sau maturi. Sunt tot din ăștia tineri, ca și clienții lor. Să-i vezi cum se întâlnesc și își pasează unul de la altul tot felul de pliculețe sau pachețele, după car dispar repede din zonă. Apoi, mai târziu, iar îi vezi și tot așa. Pesemne că se vorbesc la telefoanele mobile de stabilesc unde să se întâlnească. Alteori, îi vezi stând în grupuri de câte patru – cinci sau chiar mai mulți. Fumează, își iau bere, cafele, se apucă de vorbit tare, dar vorbesc urât, tot felul de prostii. Și ți-e teamă să le spui ceva că dacă îndrăznești reacționează violent, te înjură și cât pe ce să sară la bătaie”, ne-a povestit unul dintre bârlădenii iritați și îngrijorați de amploarea pe care o ia în oraș traficul de etnobotanice.

Oamenii vorbesc că și blocul nr. 1 al Primăriei Bârlad (mai cunoscut sub numele de blocul CFR), situat pe strada Victor Ion Popa (în apropiere de fostul ghetou), a devenit un fief al ”comercianților de legale”. S-ar părea că mulți dintre chiriași au această îndeletnicire ori sunt mână în mână cu ”dealer”-ii. Cum mare parte dintre locatari sunt asistați social, cu o situație financiară precară, nu-i de mirarea că un ”comerț” de acest gen e mană curată pentru ei. Și uite așa ajungem în penibila situație ca statul român să le ofere ajutor social unor ”sărmani” de acest gen, care drept mulțumire nu numai că stau toată ziua ca trântorii, dar le mai și vând etnobotanice copiilor noștri!

”La blocul CFR cred că se vând prafuri de astea etnobotanice la fiecare etaj. Mulți știu că dacă vor să facă rost de așa ceva se pot duce la blocul CFR și e imposibil să se întoarcă cu mâna goală!”, ne-a mai spus un alt bârlădean.

Harta punctelor de trafic cu etnobotanice din Bârlad mai cuprinde zone precum cea din apropierea Spitalului de urgență ”Elena Beldiman” sau din apropierea Stației CFR.

Scandalul de presă ce mai forțează autoritățile să aibă o reacție!

Una dintre zonele cele mai ”fierbinți” nominalizată din acest punct de vedere de oameni a fost și cea din vecinătatea fostului ghetou bârlădean. Traficul, dar mai ales consumul febril de etnobotanice din această zonă a fost descris pe larg într-una din edițiile anterioare ale ziarului nostru. Din fericire, la scurt timp după publicarea articolului, în zonă și-au făcut simțită prezența mai des patrule mixte formate fie din polițiști locali, jandarmi sau Poliția Națională. Astfel că, în ultimul timp, zona a devenit mai liniștită din acest punct de vedere.

”Întâmplarea face să am niște rude care locuiesc în zonă, pe Vasile Pârvan și mi-au spus că acum e mai liniște. Dar nu înțeleg de ce trebuie să facă lumea scandal prin presă pentru ca autoritățile statului român să-și facă datoria. De ce nu se iau măsuri în întreg orașul, ca să scăpăm odată pentru totdeauna de nenorociții ăștia”, ne-a scris pe adresa redacției un localnic.

Din ce în ce mai mulți bârlădeni sunt mai nemulțumiți și mai îngrijorați de această situație. Mai ales că acest trafic ilicit de etnobotanice lovește din plin în adolescenți și tineri, care sunt principalii consumatori de astfel de otrăvuri. Practic, asistăm la decimarea lentă a unei întregi generații, la subminarea a ceea ce se dorește a fi viitorul acestui neam. Se vorbește foarte mult despre traficul și consumul de droguri de risc sau mare risc, însă, cumva, etnobotanicele sunt trecute într-un plan secund, înghesuite sub un con de umbră.

”Oare chiar trebuie să ne facem singuri dreptate”?!

Este inexplicabil de ce asistăm la așa ceva atât timp cât etnobotanicele sunt considerate de medici niște otrăvuri în toată regula, extrem de periculoase pentru sănătatea și viața celor care le consumă. Iar explicația este elocventă: vorbim de un mix de substanțe care intră în componența etnobotanicelor, mare parte dintre ele neputând fi identificate de specialiști. Multe dintre ele sunt necunoscute oamenilor de știință, care în schimb vorbesc cu tărie despre efectele devastatoare asupra organismului uman: halucinații, atacuri de panică, paranoia, comportament agresiv. Consumul repetat de astfel de ”prafuri” provoacă probleme cu tensiunea, convulsii, dificultăți de vorbire și pierderea cunoștinței. Medicii atrag atenția că acest tip de droguri pot cauza coma sau moartea. Semnele abuzului de astfel de droguri sintetice sunt identice cu cele ale dependenței de alcool sau alte tipuri de droguri: schimbări de comportament (izolarea față de familie, atitudine defensivă referitoare la consumul de droguri); îngrășarea sau pierderea în greutate; confuzie, lipsa de orientare; paranoia; probleme legate de somn etc. Mulți dintre consumatori ajung să înregistreze scăderi drastice ale performanței la școală, manifestă lipsă de interes față de prietenii sau activitățile pe care obișnuia să le facă altădată.

Se vorbește că aproape nu mai există petrecere sau chef (fie acasă, fie în restaurant sau club) fără ca din ”meniu” să lipsească niscaiva etnobotanice. Dacă pe vremuri, o banală sticlă cu bere sau un bidonaș cu vin era suprema ”aroganță” adolescentină în timpul unui chef, acum alcoolul s-a bagatelizat, fiind detronat de mult mai ”cool”-ul drog. În aceste condiții, e lesne de înțeles supărarea și îngrijorarea multora dintre bârlădeni care nu pot accepta ca urbea lor să se transforme într-un veritabil rai al etnobotanicelor și cer autorităților (Jandarmeria, Poliția Locală și Poliția Națională) să facă ceva pentru fenomenul să nu ia o amploare și mai mare. Invariabil, răspunsul acestor instituții este, linii mari, cam la fel: competența lor pe un asemenea fenomen infracțional este oarecum limitată (pisica fiind aruncată în curtea unor structuri speciale gen DIICOT), dar chiar și așa ei se străduiesc să facă tot ce le stă în putință.

”S-a văzut cât de prompți au fost. Am citi în ziarul dumneavoastră cum patrula de jandarmi, chemată de oameni la fața locului, nici nu s-a sinchisit să se dea jos din mașină la indivizii ăia care tocmai se drogaseră și făceau scandal. Nu e normal așa ceva și uite de asta prind curaj nemernici de genul acesta. Oare chiar trebuie să ne facem singuri dreptate?! Dacă fiii și fiicele noastre vor continua să fie otrăviți în halul acesta, atunci îi căutăm noi pe infractori și-i aducem în fața justiției”, se menționează într-un memoriu trimis redacției noastre de mai mulți bârlădeni nemulțumiți de această situație.

Exit mobile version