În următoarele trei luni, temperaturile se vor încadra în general în limitele termice ale perioadei, însă, în lunile aprilie și mai, sunt așteptate precipitații importante cantitativ în toate regiunile țării. De Paște, care coincide cu Ziua Muncii, temperaturile vor fi normale, cuprinse între 20 și 25 grade Celsius, și, cel puțin în zona Moldovei, nu sunt anunțate ploi însemnate cantitativ.
În cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a prezentat prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie 2016. Conform prognozelor, în aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru aprilie este stabilită la 9,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează valori medii de temperatură de până la 11 grade Celsius, cu maxime ajungând la 25 de grade în Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și Moldova. Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în sud și local în est, iar în restul țării vor avea o tendință spre excedent. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 51,3 l/mp pentru luna aprilie.
De Paște, în zona Moldovei sunt așteptate temperaturi maxime în jurul a 20 – 25 grade Celsius, și nu sunt anunțate ploi însemnate cantitativ.
În luna mai, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele normale ale perioadei. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Banat, Oltenia și Muntenia, respectiv de până la 18 grade Celsius. În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că, în luna mai, cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în sudul și local în estul țării, iar în restul teritoriului va ploua peste media multianuală lunară de 66,5 l/mp.
În iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a țării. Media lunii iunie se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 și 21 de grade Celsius în Moldova, între 15 și 19 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 16 și 22 de grade Celsius în Oltenia și Muntenia. În schimb, în regiunile sudice, estice și local în cele vestice, precipitațiilor vor fi sub nivelul cantitativ al mediei multianuale, de 84,5 l/mp.
„În ceea ce privește perioada verii, primul semnal nu este foarte încurajator, întrucât se pare că nu vor fi foarte multe precipitații și este posibilă instalarea secetei în diverse regiuni, în special în cele estice. De asemenea, există posibilitatea unor perioade de vreme caniculară în unele zone ale țării, de obicei fenomenul înregistrându-se în regiunile de câmpie din sudul și vestul țării”, a anunțat Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.