Un grup de localnici din Pungești, județul Vaslui, a atacat în instanță hotărârea Judecătoriei Vaslui de invalidare a referendumului pentru demiterea primarului comunei, Mircia Vlasă, considerând că magistrații trebuiau să ia în considerare la judecarea cauzei Legea 3/2000.
Hotărârea Judecătoriei Vaslui de invalidare a referendumului pentru demiterea primarului de Pungești, Mircia Vlasă, a fost atacată cu apel de către un grup de localnici din comună, la aproape două săptămâni de la pronunțarea instanței în acest caz. Cererea contestatarilor a fost acceptată de către Judecătoria Vaslui, cu toate că singura parte în procesul în care s-a judecat validarea referendumului local de la Pungești, desfășurat pe 20 martie, a fost Prefectura Vaslui. Cei șapte localnici care au făcut apel la hotărârea instanței au recurs la calea de atac pe motiv că magistrații nu au judecat cauza după Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
„Conform legii, referendumul de la Pungești trebuia validat, pentru că am îndeplinit acel procent minim obligatoriu de prezență la vot. Judecătoarea, ca să nu se încurce și să ia o hotărâre greșită, trebuia să fie cinstită și să fi sunat la București să întrebe specialiștii în domeniu. Nu se poate ca cineva să se joace cu soarta unei comune. De aceea, noi ne punem speranțe în continuare în justiție și așteptăm o hotărâre dreaptă, așa cum a fost cea de la Curtea de Apel Brașov, prin care Prefectura a fost obligată să organizeze referendumul”, a declarat Constantin Spiridon, unul dintre localnicii din Pungești care a atacat hotărârea de invalidare a referendumului.
Potrivit acestuia, grupul de localnici din Pungești care a atacat hotărârea de invalidare a referendumului va solicita strămutarea procesului dacă apelul se va judeca la Tribunalul Vaslui.
Judecătoria Vaslui a invalidat, pe 1 aprilie, referendumul local privind demiterea primarului de Pungești. Hotărârea magistraților vasluieni a fost dată după aproape două săptămâni în care dosarul cu rezultatul plebiscitului s-a plimbat pe la mai multe instanțe, respectiv Judecătorie, Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași, în urma conflictelor de competență apărute în acest caz.
”Constată neîndeplinite condițiile cvorumului de participare și aprobare prevăzute de art.70 raportat la art. 55 alin. 6 din Legea nr. 215/2001 privind organizarea și desfășurarea referendumului (n.r. – jumătate plus unu din numărul celor înscriși în listele electorale permanente). Invalidează rezultatele referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Pungești, județul Vaslui, din data de 20.03.2016. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Vaslui”, se arată în hotărârea Judecătoriei Vaslui.
Prefectura Vaslui a organizat, pe 20 martie, în comuna Pungești, referendumul local privind demiterea primarului comunei, Mircia Vlasă. Prezența la vot a fost de 34,23%, din care 89,29% au votat pentru demiterea edilului în funcție. Însă, Prefectura Vaslui nu a luat nicio decizie cu privire la validarea sau nu a referendumului, având în vedere că nu se convenise asupra procentului de prezență la vot ce trebuia îndeplinit pentru validarea rezultatului, respectiv 30 sau 50%. În acest sens, prefectul Daniel Olteanu a depus dosarul referendumului la Judecătoria Vaslui în vederea analizării cauzei și luării unei hotărâri de validarea sau nu a rezultatului. (Ionuț PREDA)