de Răzvan CĂLIN
Asociația ”Bună Ziua, Copii din România” a finalizat un proiect umanitar ce a avut drept țintă ajutorarea mai multor copii din comunele Zorleni, Puiești și Grivița.
La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația umanitară ”Bună Ziua, Copii din România” a organizat o conferință de presă în care a anunțat încheierea cu succes a unui proiect ce a vizat ajutorarea unor copii sărmani din comunele Zorleni, Puiești și Grivița. Intitulat ”Mai aproape de copii și părinți, mai bine pentru ei – Servicii ambulatorii de suport și consiliere”, proiectul s-a derulat pe parcursul a 14 luni (martie 2015 – aprilie 2016) și a fost realizat în parteneriat cu primăriile celor trei comune. Beneficiarii acestui proiect au fost 125 de copii (din Zorleni, Puiești și Grivița) care se aflau în situații de risc.
”Vorbim despre copii care aveau nevoie urgentă de ajutor din cauza a diferite probleme pe care le întâmpinau. Spre exemplu, 52 dintre acești copii au fost identifcați ca având întârzieri ușoare sau medii în dezvoltare. Tocmai de aceea, în realabil, a fost făcută evaluare inițială și complexă pentru a putea fi depistate cât mai precoce a problemelor cu care se confruntau toți acești 125 de copii. Programul ambulatoriu de intervenție și recuperare a funcționat în mediul natural al copilului (grădiniță sau școală). De asemenea, activitățile de recuperare s-au derulat sub forma serviciilor de logopedie, terapie educațională și ludoterapie. Unul dintre programele derulate în proiect – ”Grădinița de Vară Mobilă” – a constat în acțiuni de învățare, joc, activități creative, toate având menirea de a oferi copiilor o imagine pozitivă despre grădiniță sau școală. Ideea de bază a fost ca în acest fel să facilităm înscrierea acestor copii în sistemul educațional. Totodată, programul de consiliere și educație parentală a urmărit însușirea de către cele 125 de familii a unor cunoștințe și abilități care să ducă la schimbare de atitudine față de importanța educației timpurii, a rolului pe care părinții îl au în viața copiilor și în dezvoltarea ulterioară a acestora”, a declarat Mihaela Zanoschi, directorul executiv al Asociației ”Bună Ziua, Copii din România”.
La conferința de presă de vineri, 15 aprilie, au fost prezenți și reprezentanții primăriilor partenere în proiect care au ținut să mulțumească organizației pentru acest proiect, grație căruia 125 de copii au șanse la o viață mai bună prin educație și cunoaștere.
Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 (fonduri europene) și a avut un buget de 79.111,24 euro, din care 70.967 de euro au reprezentat asistența financiară nerambursabilă, iar 8.144,24 de euro au fost alocați din resursele proprii ale asociației.